Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americké ministerstvo obrany zverejnilo satelitné snímky PRED a PO útoku na Sýriu, zo záberov mrazí

Americké ministerstvo obrany zverejnilo satelitné snímky Sýrie pred a po spojeneckom útoku. Zobraziť galériu (3)
Americké ministerstvo obrany zverejnilo satelitné snímky Sýrie pred a po spojeneckom útoku. (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK – Americké ministerstvo obrany dnes zverejnilo satelitné snímky, ktoré zachytávajú jeden z troch cieľov spojeneckého útoku Spojených štátov, Francúzska a Veľkej Británie v Sýrii, a to pred a po údere. Koordinovaný útok sa stal v noci z piatka na sobotu.

Americké lietadlá a lode v spolupráci s britskými a francúzskymi vzdušnými silami medzi 02:42 a 04:10 hodinou SELČ zasiahli tri ciele v Sýrii, a to hlavné výskumné centrum sýrskeho programu chemických zbraní v Damasku, sklady chemických zbraní západne od Homsu a riadiace centrum a sklad chemických zbraní pri Homse, pričom sýrske vládne sily zostrelili 71 z celkovo 103 vypálených striel. Americké ministerstvo obrany zverejnilo 15. apríla satelitné zábery pred a po spojeneckom útoku na Sýriu.

Na satelitných snímkach je vidieť, aké škody spojenecký útok v Sýrii napáchal.

Jeden z troch cieľov pred a po spojeneckom útoku.
Zobraziť galériu (3)
Jeden z troch cieľov pred a po spojeneckom útoku.  (Zdroj: SITA/AP)

Americké ministerstvo obrany zverejnilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa dnes pre stanicu BBC vyjadril, že „ak sýrsky prezident Asad znova použije chemické zbrane, bude Veľká Británia so spojencami skúmať rôzne možnosti. Momentálne však nie je naplánované nič.“

Americké ministerstvo obrany v sobotu vyhlásilo, že sýrska protivzdušná obrana neodklonila žiadnu z rakiet, ktoré v sobotu vystrelili na Sýriu USA, Británia a Francúzsko. Zástupca generálneho štábu armády USA generálporučík Kenneth McKenzie uviedol, že proti trom cieľom v Sýrii bolo použitých 105 "zbraní". Útoky podľa neho zasiahli "srdce sýrskeho programu chemických zbraní".

O Sýrii rokovala Bezpečnostná rada OSN: Zvolal ju Putin, Rusko o útoku vedelo vopred

Pokiaľ ide o ruské systémy protivzdušnej obrany v Sýrii, podľa McKenzieho neexistuje náznak, že by boli v pohotovosti. McKenzie dodal, že o civilných obetiach správy nie sú.

Americký prezident Donald Trump označil sobotňajšie vzdušné útoky USA, Británie a Francúzska na Sýriu za "dokonale podniknutý úder". Trump sa na svojom Twitteri poďakoval Francúzsku a Británii za "ich múdrosť a silu ich skvelých armád". „Nemohli sme dosiahnuť lepší výsledok. Misia splnená!“ uviedol americký prezident.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady svetovej organizácie v sobotu vyhlásila, že Rusko vedie "dezinformačnú kampaň" v súvislosti s údajným chemickým útokom na civilistov v sýrskom meste Dúmá. Spojené štáty podľa nej nedovolia režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada pokračovať v nasadzovaní chemických zbraní na "masové vraždenie".

Pápež František vyjadril v nedeľu "hlboké znepokojenie" nad tým, že medzinárodné spoločenstvo nedokázalo spoločne reagovať na krízu v Sýrii, ale aj v iných častiach sveta.

Podľa agentúry AP pápež po tradičnom nedeľnom požehnaní vyzval "všetkých ľudí dobre vôle", aby sa pripojili k jeho modlitbe za mier. Apeloval na politických lídrov, nech pomôžu, aby "prevládla spravodlivosť".

Koordinovaný úder bol reakciou na údajný chemický útok v meste Dúmá pri Damasku, ktorý si vyžiadal niekoľko desiatok mŕtvych.

Viac o téme: USAFrancúzskoBritániaSýriaÚtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu