Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký prezident Steinmeier vyzýva na napravenie narušených vzťahov s Ruskom

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/AP/Victoria Jones)

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril v nedeľu znepokojenie nad zhoršujúcim sa vzťahom Ruska a Západu po prípade agenta Skripaľa a vyzval na obnovenie diplomatických snáh s cieľom napraviť narušené vzťahy. Uviedol to pre noviny Bild am Sonntag.

"Úplne bez ohľadu na (ruského prezidenta Vladimira) Putina, nesmieme vyhlasovať celé Rusko - krajinu, jeho ľud - za nepriateľov," konštatoval. Otrávenie Skripaľa bolo znepokojujúce, "avšak z urýchľovania odcudzenia medzi Ruskom a Západom, ktoré má dôsledky ďaleko za túto kauzu, by sme mali mať rovnaké starosti," povedal nemecký prezident.

Poznamenal, že neexistuje prakticky žiadna dôvera medzi oboma stranami a úloha čeliť narastajúcemu odcudzeniu je "ozajstnou výzvou pre zodpovednú politiku". Ľudia by nemali byť "ovládaní apokalyptickou náladou vo vzťahu s ťažkým susedom," uviedol bývalý nemecký minister zahraničných vecí.

Podľa Steinmeiera je nemecká vláda zodpovedná za jednotu Európskej únie aj za jej schopnosť konať a mala by teda opakovane informovať Kremeľ o škodách, ktoré európsko-ruským vzťahom spôsobujú jej akcie. "To zahŕňa sankcie v súvislosti s anexiou polostrova Krym a konfliktom na východnej Ukrajine. Avšak nesmieme to prestať robiť v priamych diskusiách," dodal nemecký prezident podľa agentúry DPA.

Viac o téme: VzťahyRuskoNemeckoFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu