Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Izraeli sa na dve minúty zastavil život: Svet si pripomína obete holokaustu

V Izraeli sa na dve minúty zastavil zastavil čas Zobraziť galériu (2)
V Izraeli sa na dve minúty zastavil zastavil čas (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Izraelčania si vo štvrtok pripomínajú pamiatku obetí holokaustu. Na počesť šiestich miliónov Židov, ktorí boli nacistami počas druhej svetovej vojny zavraždení v koncentračných táboroch, sa v Izraeli rozozvučali sirény a ľudia držali dve minúty ticha, píše agentúra AP.

V krajine sa na ten čas zastavila i doprava. Izraelčania vystúpili z áut a so sklonenými hlavami vzdali poctu obetiam holokaustu. V Izraeli si pamiatku obetí holokaustu uctievajú už od stredy sériou spomienkových podujatí. V celej krajine sú počas spomienok na obete šoa (holokaustu) zatvorené zábavné podniky i kaviarne. Spomienkové slávnosti sa konali aj v školách všetkých stupňov v celej krajine, od základných až po univerzity.

Hlavnej spomienkovej slávnosti v areáli jeruzalemského pamätníka holokaustu Jad va-šem sa zúčastnil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý vyhlásil, že posledné dni ukázali, že zlu a agresii musí čeliť každá generácia. 

V Izraeli sa na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Obete holokaustu si vo štvrtok pripomínajú aj v Poľsku, kde sa pri meste Osvienčim koná tradičný Pochod živých. V poradí už 30. ročník približne trojkilometrového pochod medzi dvoma sektormi niekdajšieho najväčšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau symbolizuje pochody smrti, ktoré sa na sklonku druhej svetovej vojny odohrali na mnohých miestach Európy. Odhadovaná účasť je približne 12.000 ľudí. Na pochode sa zúčastnia aj prezidenti Poľska a Izraela Andrzej Duda a Reuven Rivlin.

Viac o téme: PamiatkaHolokaustIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu