Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Horor v Afrike: Pred kancelárie misie OSN položili demonštranti 17 mŕtvych tiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis, File)

BANGUI - Mŕtve telá 17 civilistov položili v stredu demonštranti pred kancelárie misie OSN v metropole Stredoafrickej republiky (SAR) Bangui. Vyjadrili tak svoje rozhorčenie nad najnovšou operáciou OSN namierenou proti ozbrojeným skupinám pôsobiacim v prevažne moslimskej štvrti mesta, informovala agentúra AP.

Pracovníci Červeného kríža telá civilistov, ktorí podľa spravodajskej stanice BBC zahynuli v utorok počas bojov, neskôr spred kancelárií OSN odstránili. Ďalšie štyri mŕtve telá civilistov a štyri telá členov ozbrojených skupín odniesli protestujúci do mešity na predmestí PK5 v Bangui. Potvrdil to predseda miestneho združenia obchodníkov. 

Podľa misie OSN (MINUSCA) pri utorkovej operácii proti ozbrojeným skupinám na moslimskom predmestí PK5, ktorá trvala niekoľko hodín, prišiel o život mierotvorca z Rwandy a osem ďalších ľudí utrpelo zranenia. Podľa OSN k uvedenému útoku došlo dva dni po tom, čo jednotky OSN a miestne bezpečnostné zložky podnikli spoločnú operáciu na spomínanom predmestí s cieľom zadržať a odzbrojiť tamojšie zločinecké skupiny.

V stanovisku ministra obrany SAR sa však uvádza, že vládne bezpečnostné jednotky sa operácie nezúčastnili. Minister zároveň obyvateľov hlavného mesta vyzval na zachovanie pokoja. Šéf misie OSN v samostatnom vyhlásení povedal, že táto operácia proti ozbrojeným skupinám mala ochrániť obyvateľov pred "zločineckými živlami". Vlna násilností medzi ozbrojenými náboženskými skupinami v SAR vypukla v roku 2013. V rokoch 2015 - 2016 bolo v krajine relatívne obdobie pokoja, vlani sa však násilie začalo opäť stupňovať. 

Viac o téme: MŕtvolyOSNStredoafrická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu