Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jeden z najhorších prípadov v Anglicku: Gang Slovákov zotročoval ľudí, otrasné detaily

Na výšku trestu si počkajú do konca apríla. Zobraziť galériu (2)
Na výšku trestu si počkajú do konca apríla. (Zdroj: northumbria.police.uk)

LONDÝN - Skupinu siedmich osôb, z ktorých väčšia časť pochádza z jedinej rodiny zo Slovenska, uznal britský súd vinnou z obchodovania s ľuďmi a ich zotročovania. Obete gangu pochádzali z Česka a zo Slovenska. Podľa denníka The Northern Echo ide o jeden z najhorších prípadov moderného otroctva zaznamenaných na severe Anglicka. Výšku trestu by mal súd stanoviť na konci apríla.

Slovák Patrik (22) sa v Anglicku neštítil ničoho: Odporné VIDEO Dievča kruto obral o mobil

Medzi siedmimi členmi gangu obchodníkov s ľuďmi bolo päť členov rodiny Rafaelcov, ktorá pochádza zo Slovenska, žije ale dlhší čas v okolí severoanglického Newcastlu. Išlo o Angelicu Checovú, Ruženu Rafaelovú mladšiu, Ruženu Rafaelovú staršiu, Juraja Rafaela, Mariána Rafaela a Romana Rafaela, ktorý je považovaný za hlavu gangu. Meno neplnoletého mužského člena nebolo zverejnené.

Zločinecká skupina v Česku a na Slovensku sľubovala svojim obetiam prácu v Británii. Keď ľudia do Spojeného kráľovstva dorazili, členovia gangu ich ale podľa súdu zotročili. Cez deň museli pracovať, dostávali ale len zlomok zarobených peňazí. Odsúdení aj v mene svojich obetí žiadali v Británii o sociálne prídavky, peniaze si však nechávali pre seba.

Pokiaľ práve neboli pripútané reťazou alebo priviazané, držali členovia gangu svoje obete v podstate v zajatí, spať museli v pivniciach, zaznelo na súde. Vzhľadom na to, že neovládali angličtinu, neboli obete gangu schopné sa samy zo svojej situácie dostať. Navyše boli zastrašované.

"Rodina sa systematicky zameriavala na zúfalých ľudí bez prostriedkov," uviedla prokurátorka Diane Spenceová. Gang svoje obete podľa nej "zotročil a správal sa k nim ako k svojmu majetku".

Obžalovaní vo veku 17, 30, 33, 37, 38, 39 a 58 rokov boli uznaní za vinných zo zločineckého spolčenia za účelom spáchania trestných činov otrokárstva, obchodovania s ľuďmi a prania špinavých peňazí. Jedného člena rodiny, Štefana Rafaela (62), súd spod všetkých obvinení oslobodil. Očistil aj pracovné agentúry a firmy, v ktorých zotročení ľudia pracovali, lebo podľa neho nemali o situácii týchto ľudí ani tušenie a platili im za odvedenú prácu riadnu odmenu.

Výšku trestu siedmich odsúdených súd stanoví 27. apríla.

Viac o téme: GangOtrokárstvoSúd SlovenskoZotročovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu