Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ochromená prevádzka dôležitých letísk v Nemecku: Varovný štrajk, zrušené sú stovky letov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Prevádzka dôležitých letísk v Nemecku je v utorok obmedzená v dôsledku jednodňového varovného štrajku, ktorý vyhlásili zamestnanci verejného sektora. Stovky letov museli byť zrušené a pri iných sa očakávajú meškania, čo dokopy zasiahne približne 90.000 cestujúcich, informovala agentúra DPA.

Podľa vyhlásenia vlajkového leteckého dopravcu Lufthansa bude z celkove 1600 letov obsluhujúcich letiská Frankfurt nad Mohanom, Mníchov, Kolín nad Rýnom a Brémy odbavených len zhruba 800. Zrušených je 58 medzikontinentálnych letov. Odborová organizácia ver.di uviedla, že do štrajku sa zapoja pozemný dopravný personál, pracovníci zákazníckej podpory i časť príslušníkov letiskových hasičských zborov.

Ochromená prevádzka dôležitých letísk
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

Utorková akcia v Nemecku zasiahne aj miestnu verejnú dopravu, plavárne, zariadenia starostlivosti o deti či právnické služby. Odborové zväzy ver.di a dbb požadujú šesťpercentné zvýšenie platov pre zhruba 2,3 milióna zamestnancov verejného sektora. Rokovania ohľadne tejto požiadavky majú pokračovať v nedeľu. Personálna šéfka Lufthansy Bettina Volkensová kritizovala vystupňovanie platového sporu s tým, že samotné aerolínie nie sú jeho účastníkom.

Štrajk aj vo Francúzsku

Letecká spoločnosť Air France predpokladá, že v utorok bude schopná prijať a vypraviť v priemere 75 percent svojich letov. Komplikácie jej spôsobuje šiesta vlna štrajku jej zamestnancov, ktorý trvá od februára a zamestnanci sa ním domáhajú zvýšenia svojich miezd. Informoval o tom spravodajský portál France Info. Air France vo svojom vyhlásení spresnila, že zabezpečí 65 percent letov na veľké vzdialenosti trate, 73 percent letov na stredné vzdialenosti a 80 percent letov na kratšie vzdialenosti.

Francúzske médiá okrem toho informovali, že po skončení druhej vlny dvojdňového štrajku zamestnancov štátnej železničnej spoločnosti SNCF sa železničiari síce vrátili do práce, ale premávka vlakov sa neobnovila v plnom rozsahu. 

SNCF však vo svojom vyhlásení vyslovila očakávanie, že situácia sa postupne vráti do normálu aj na regionálnych tratiach vrátane parížskej metropolitnej oblasti (Ile-de-France). V tomto regióne vypravia v utorok štyri z piatich spojov triedy Transilien. Úplne podľa grafikonu nebudú premávať ani vlaky na niektorých linkách zrýchlených vlakov RER. Obmedzenia platia i v doprave vlakmi Intercités, kde premávajú štyri z piatich vlakov. Najbližšie budú francúzski železničiari štrajkovať v piatok a sobotu. Odborári spoločnosti SNCF naplánovali svoj štrajk na celkove 36 dní do konca júna, pričom obmedzenia v doprave trvajú vždy dva po sebe nasledujúce dni.

Odborári a zamestnanci SNCF svojím štrajkom protestujú proti návrhu reformy SNCF, ktorý vláda v pondelok predstavila poslancom Národného zhromaždenia. Tí napriek nesúhlasu ľavicových poslancov v princípe schválili návrh premeny štátnej železničnej spoločnosti SNCF na spoločnosť s "verejným kapitálom". K tejto zmene by malo dôjsť od 1. januára 2020. 

Prerokúvaný vládny návrh reformy SNCF počíta so zachovaním špeciálneho statusu súčasných zamestnancov SNCF, ktorí dostávajú štedré benefity a majú záruku práce až do dôchodku, pričom niektorí doň môžu odchádzať už v 52 rokoch. Zamestnanci z nových náborov však už tieto výhody mať nebudú. Podľa spravodajského portálu France Info ľavicoví poslanci v Národnom zhromaždení označili vládou predložený návrh reformy za "prvý krok k privatizácii SNCF".

K prvej vlne štrajku železničiarov sa minulý týždeň pridali aj zamestnanci niekoľkých ďalších odvetví: pracovníci služieb na odvoz a likvidáciu odpadu, komunálnych služieb, nemocníc a sektora energetiky, ale aj učitelia a vysokoškolskí študenti. Na zníženie svojej životnej úrovne upozorňujú aj dôchodcovia.

Viac o téme: LetiskoŠtrajkLetyNemeckoFrankfurt nad Mohanom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu