Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nové zistenia o útočníkovi z Münsteru: Nemal povolenie na zbraň, konal so samovražedným úmyslom

Policajti stoja pred obytným domom, v ktorom žil páchateľ útoku dodávkou na sediacich ľudí v centre Münsteru.
Policajti stoja pred obytným domom, v ktorom žil páchateľ útoku dodávkou na sediacich ľudí v centre Münsteru. (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa via AP)

MÜNSTER - Muž, ktorý v sobotu popoludní vrazil s dodávkou do ľudí sediacich pred tradičnou reštauráciou v centre nemeckého mesta Münster a následne sa zastrelil, nemal na držbu samovražednej zbrane povolenie. Povedal to v pondelok minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Herbert Reul.

Úrady identifikovali páchateľa útoku ako duševne labilného 48-ročného Nemca Jensa R., ktorý mal v minulosti psychické problémy. "Nemal povolenie na držanie zbrane. Zbraň nebola zaobstaraná bežným spôsobom," povedal Reul v rozhovore pre rozhlasovú stanicu WDR 5. Ako sa predpokladalo, zdá sa, že išlo o duševne nestabilného a narušeného útočníka, ktorý dlhšie zvažoval, že si siahne na život, dodal.

Polícia v pondelok spresnila, že list, ktorý Jens R. koncom marca zaslal susedovi a ďalším ľuďom, obsahoval "určité náznaky úvah o samovražde, ale nič nenaznačovalo hroziace nebezpečenstvo pre iných ľudí". Takisto nič nenasvedčuje tomu, že by mal útok politický motív či útočník ďalších spojencov.

Tím lekárov z Univerzitnej nemocnice v Münsteri v pondelok oznámil, že traja zo zranených sú stále v ohrození života a nevie predpovedať, ako sa ich stav bude vyvíjať. Bezprostredne po incidente pred reštauráciou Kiepenkerl neďaleko miestneho dómu zomreli dvaja ľudia, zranenia utrpelo okolo 20 osôb.

Konal so samovražedným úmyslom

Vyšetrovatelia sú presvedčení že páchateľ sobotňajšieho útoku autom v nemeckom meste Münster konal so samovražedným úmyslom. "Na základe doterajšej analýzy a vyhodnotenia dokumentov, stôp a vyhlásení sú si vyšetrujúce orgány isté, že 48-ročný muž konal s úmyslom spáchať samovraždu," oznámil v pondelok večer podľa agentúry DPA generálny prokurátor Martin Botzenhardt. 

Pri prehliadke bytu slobodného a bezdetného páchateľa sa okrem iného našlo konopné lano so slučkou priviazané na hrade, čo sa hodnotí ako "jednoznačná indícia". Pre úmysel spáchať samovraždu hovorí aj o to, že muž sa zastrelil hneď po tom, ako vozidlo zastavilo. V zásobníku zbrane pochádzajúcej z bývalej Juhoslávie pritom zostalo viacero nábojov.

"Je zrejmé, že páchateľ si chcel hneď potom vziať život," konštatoval šéf vyšetrovacej komisie Joachim Poll v spoločnom vyhlásení polície a prokuratúry. Vyšetrovatelia zároveň popreli informácie, že muž už pred svojím činom dával najavo úmysel spáchať samovraždu alebo sa o tom zveril tretej osobe. "Správy náhodne poslané iným osobám neobsahujú výslovnú informáciu o samovražde. Sú to však prejavy prinajmenšom dočasnej, psychickej nestability," uvádza sa ďalej vo vyhlásení polície a prokuratúry.

Viac o téme: DodávkaMünster
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu