Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Historický spor medzi veľmocami je na konci: KĽDR priznala únos ľudí z Japonska

Šinzó Abe
Šinzó Abe (Zdroj: SITA/Kim Kyung-Hoon/Pool Photo via AP)

TOKIO - Pchjongjang oznámil minulý mesiac Japonsku, že historický spor ohľadom japonských občanov unesených Severnou Kóreou sa vyriešil. Informovala o tom v nedeľu japonská tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na nemenované zdroje z oboch štátov

Podľa nich bol tento odkaz Severnej Kórey doručený Tokiu skôr neoficiálnym kanálom, ako cez japonskú ambasádu v čínskom Pekingu, ktorá predtým takýto kontakt sprostredkovala. Japonská vláda tvrdí, že Severná Kórea v 70. a 80. rokoch minulého storočia uniesla najmenej 17 japonských občanov. V roku 2002 Pchjongjang priznal, že jeho agenti japonských občanov uniesli a piatich zo sedemnástich vrátili do vlasti.

Japonsko od februára naliehalo na to, aby sa premiér Šinzó Abe stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Konanie takejto schôdzky sa však zdá byť nepravdepodobné, dodáva agentúra Kjódo.

Japonsko sa snaží pri riešení sporu hľadať pomoc u Južnej Kórey a Spojených štátov, keďže ho vynechali z medzikórejských rozhovorov, ako aj z plánovaného summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unom.

Abe by mal budúci týždeň rokovať s Trumpom na Floride o obchode, severokórejskej jadrovej hrozbe a otázke únosov pred americko-severokórejským summitom plánovaným do konca mája, pripomína agentúra DPA.

Viac o téme: únosJaponskoSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu