Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svet zhrozený zverstvami v Sýrii: Lídri sa obracajú k OSN, ukazujú na Asada

Britská veľvyslankyňa Karen Piercová na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN Zobraziť galériu (2)
Britská veľvyslankyňa Karen Piercová na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

NEW YORK - K výzve na zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady (BR) OSN v dôsledku podozrení, že sýrsky vládny režim podnikol ďalší chemický útok, sa pripojilo deväť krajín. Schôdzka BR OSN sa podľa očakávaní má konať v pondelok popoludní, informovala agentúra DPA.

Okrem USA, Británie a Francúzska žiadajú zasadnutie BR OSN aj Poľsko, Holandsko, Švédsko, Kuvajt, Peru a Pobrežie Slonoviny.

Sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci v nedeľu uviedli, že útok chemickými zbraňami, ku ktorému došlo v noci na nedeľu v meste Dúmá v blízkosti Damasku, si vyžiadal najmenej 40 obetí na ľudských životoch. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych.

Zasadanie Bezpečnostnej rady OSN
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

Európska únia v nedeľu deklarovala, že dôkazy nasvedčujú tomu, že sýrska armáda pri útoku v meste Dúmá použila chemické zbrane. EÚ apelovala na Bezpečnostnú radu OSN, aby obnovila svoje kontroly s cieľom identifikovať páchateľov chemických útokov. Súčasne sa obrátila na Rusko a Irán a vyzvala ich, aby využili svoj vplyv na sýrskeho prezidenta Bašára Asada a zabránili ďalším podobným útokom.

Americký prezident Donald Trump pohrozil v nedeľu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, že za chemický útok na civilistov "bude musieť draho zaplatiť". Irán a ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil z podpory "zvieraťa Asada", uviedla agentúra Reuters.

Hlásia ďalší útok

Vojenské letisko v meste Homs na západe Sýrie sa stalo v noci na pondelok terčom raketového útoku. Informovali o tom sýrske štátne médiá, podľa ktorých bol aktivovaný systém protivzdušnej obrany.

Štátna televízia uviedla, že na letisku "T4" bolo počuť v skorých ranných hodinách hlasné výbuchy. Podľa tlačovej agentúry SANA boli na toto letisko odpálené viaceré rakety, pričom osem z nich obranný systém zostrelil. S odvolaním sa na uvedené zdroje o tom informovali agentúry Reuters a AP, ako aj stanica BBC, ktorá pripomenula, že správy nebolo možné nezávisle overiť.

USA zodpovednosť odmietajú

Americké ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že nevykonáva letecké údery v Sýrii. Oficiálne tak poprelo správu sýrskej štátnej televízie, podľa ktorej zrejme armáda USA odpálila rakety na leteckú základňu sýrskych vládnych síl.

"V tomto čase ministerstvo obrany (USA) nevykonáva letecké útoky v Sýrii," uviedol Pentagón vo vyhlásení. "Avšak naďalej ostro sledujeme situáciu a podporujeme pokračujúce diplomatické úsilie s cieľom vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí používajú chemické zbrane, v Sýrii i inde," citovala rezort agentúra Reuters.

Trump volal s Macronom

Americký prezident Donald Trump a francúzsky prezident Emmanuel Macron hovorili v nedeľňajšom telefonáte o vývoji v Sýrii. Dohodli sa na koordinácii "dôraznej spoločnej reakcie" po správach, že sýrske vládne sily uskutočnili chemický útok na povstalcov, ktorý si vyžiadal desiatky obetí. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenia Bieleho domu a Elyzejského paláca.

Obaja lídri v rozhovore odsúdili "strašný" útok a zhodli sa, že voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada "musí byť vyvedená zodpovednosť za jeho pokračujúce porušovanie ľudských práv". Dosiaľ sa však neobjavili nepochybné dôkazy, že za údajným použitím jedovatého plynu stoja Asadove sily, pripomína DPA. Rusko a Irán, spojenci sýrskeho lídra, tvrdenia o takomto útoku odmietli.

"Dohodli sa na výmene informácií o charaktere tohto útoku a koordinácii dôraznej spoločnej reakcie," uviedol Biely dom v oznámení po telefonáte prezidentov. USA a Francúzsko chcú koordinovať spoločné kroky a iniciatívy s Bezpečnostnou radou OSN, ktorá sa v tejto záležitosti zíde v pondelok, píše sa vo vyhlásení Elyzejského paláca.

Nálet má 14 obetí

Raketový útok, ktorého terčom sa v noci na pondelok stala letecká základňa v strednej časti Sýrie, si vyžiadal 14 obetí na životoch. Ako informovala mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), medzi obeťami sú Iránci a príslušníci Iránom podporovaných skupín.

Sýrske štátne médiá predtým informovali, že v noci na pondelok miestneho času zasiahlo leteckú základňu T4 v meste Homs na západe krajiny viacero rakiet. Podľa štátnej televízie išlo pravdepodobne o "americký útok", pričom tlačová agentúra SANA hlásila aj "viacero zabitých alebo zranených" s tým, že aktivovaný systém protivzdušnej obrany osem z rakiet zostrelil.

Americké ministerstvo obrany vo svojej reakcii na toto obvinenie uviedlo, že nevykonáva letecké údery v Sýrii. Libanonská televízna stanica al-Manár, ktorá je podporovaná proiránskym šiitským hnutím Hizballáh, označila útok na základňu T4 v Homse za "izraelskú agresiu".

Aj niektoré ďalšie libanonské médiá podľa agentúry DPA uviedli, že obyvatelia regiónu pri severovýchodnej hranici Libanonu so Sýriou, neďaleko ktorej sa mesto Homs nachádza, počuli v skorých ranných hodinách prelietavať nad oblasťou neidentifikované lietadlá, čo by mohlo naznačovať, že útok vykonal Izrael. Ani tieto správy nebolo možné nezávisle overiť.

Velenie izraelskej armády odmietlo komentovať správy libanonských médií. SOHR konštatovalo, že nie je jasné, kto spomínaný raketový útok spáchal.

Nemecko má jasno

Nemecko odsúdilo v pondelok použitie chemických zbraní v meste Dúmá v západnej Sýrii. Dodalo, že okolnosti poukazujú na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho zodpovednosť za tento útok, informovala agentúra Reuters.

"Vláda odsudzuje toto nové použitie jedovatého plynu najdôraznejšou formou," uviedol na tlačovej besede hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert s tým, že aktivity Asadovho režimu sú "ohavné".

"Tí, ktorí sú zodpovední za používanie jedovatého plynu, musia byť postavení pred spravodlivosť," dodal. "V súvislosti s použitím jedovatého plynu okolnosti naznačujú zodpovednosť Asadovho režimu."

Slovensko stojí s EÚ

Slovenský rezort diplomacie je veľmi znepokojený informáciami o ďalšom možnom použití chemických zbraní voči civilistom v obliehanom meste Dúma. "Náš postoj je od začiatku principiálny a konzistentný: použitie chemických zbraní, respektíve chemických látok ako zbraní kdekoľvek a kýmkoľvek je neakceptovateľné a kategoricky ho odsudzujeme. Vývoj v Sýrii pozorne sledujeme, vyhodnocujeme a našu reakciu budeme koordinovať so spojencami a partnermi z EÚ," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Podľa stanoviska ministerstva aj tento prípad poukazuje na urgentnú potrebu, aby Bezpečnostná rada OSN obnovila mandát Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) s cieľom identifikovať páchateľov a vytvoriť podmienky pre vyvodenie zodpovednosti, ktorá ostáva kľúčovou

Viac o téme: USAFrancúzskoOSNSýriaVeľká BritániaHomsDúmá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu