Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďari dnes rozhodujú o zložení parlamentu: Orbánova koalícia má našliapnuté na víťazstvo

Viktor Orbán Zobraziť galériu (5)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Vyše osem miliónov oprávnených voličov Maďarska môže v nedeľu rozhodnúť o novom zložení Národného zhromaždenia. Medzi nimi sú aj držitelia maďarského občianstva žijúci v zahraničí a Maďari zdržiavajúci sa mimo svojej krajiny. Brány vyše 10.000 volebných okrskov otvorili ráno o 06.00 h.

V poradí už v ôsmych demokratických parlamentných voľbách Maďarska po páde komunizmu v roku 1989 voliči určia osud 199 poslaneckých mandátov pre nadchádzajúce štvorročné volebné obdobie.

Voľby kombinovaného systému sú jednokolové. Voliči majú k dispozícii dva hlasy, jeden na voľbu politickej strany z celoštátnej straníckej listiny a druhý na voľbu kandidáta jednomandátového obvodu. Výnimkou sú iba Maďari žijúci v zahraničí, ktorí volia iba zo straníckej listiny. Ich sa do volieb zaregistrovalo 378.000. V roku 2014, keď mohli voliť prvýkrát, využilo túto možnosť 128.712 zahraničných Maďarov.

Maďari dnes rozhodujú o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Stranícku listinu do volieb v zmysle zákonom stanovených podmienok zostavilo 23 politických strán a zoskupení vrátane recesistickej Strany dvojchvostého psa (MKKP). Päť strán menovalo svojho kandidáta na post predsedu vlády. V jednomandátových volebných obvodoch postavilo svojich kandidátov desať politických strán.

Svojich zástupcov v zákonodarnom zbore volia už v druhom volebnom cykle aj príslušníci 13 registrovaných národnostných menšín vrátane Slovákov. V prípade, že sa rozhodli hlasovať na národnostnú kandidátku, môžu voliť už iba kandidátov jednomandátových obvodov, nie však strany zo straníckej listiny.

Expremiér Ferenc Gyurcsany
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

V predchádzajúcich dvoch voľbách vyhral blok Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), pričom v roku 2010 získal blok v parlamente až dvojtretinovú väčšinu. Premiér Viktor Orbán viedol kabinet už tri volebné obdobia, prvýkrát predsedal vláde v rokoch 1998-2002.

Vo všetkých prieskumoch verejnej mienky si Fidez-KDNP celé uplynulé volebné obdobie udržiaval jasný náskok pred ďalšími opozičnými stranami, druhou najsilnejšou stranou bol Jobbik, nasledovala Maďarská socialistická strana (MSZP). Prvé neoficiálne výsledky volieb by podľa Národnej volebnej komisie (NVB) mohli byť zverejnené okolo polnoci.

Odvolil aj prezident

Svoje občianske právo v nedeľu predpoludním využil už aj maďarský prezident János Áder s manželkou Anitou Herczeghovou. Prezidentský pár svoje hlasy v maďarských parlamentných voľbách 2018 odovzdali pred 10.00 h vo volebnom okrsku budínskej základnej školy na Zugligetskej ceste. Hlava štátu sa novinárom nevyjadrila.

Voliči zatiaľ javia väčší záujem o účasť na voľbách - niektoré médiá rozdiel oproti roku 2014 označili za výrazne vyšší. Do 09.00 h pomer oprávnených voličov, ktorí už odvolili, dosiahol 13,17 percenta. V roku 2014 bol tento pomer v rovnakom čase iba 9,5-percentný.

Účasť je vysoká

Už iba necelú hodinu zostanú otvorené volebné miestnosti v Maďarsku, kde sa v nedeľu rozhoduje o budúcom personálnom zložení nového parlamentu krajiny. Pokojný priebeh hlasovania, ktoré charakterizuje veľký záujem občanov, narušili len menšie lokálne incidenty. Do 17.00 h prišlo k volebným urnám v krajine 63,21 percenta oprávnených voličov.

Maďari dnes rozhodujú o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Tibor Illyes/MTI via AP)

S odvolaním sa na aktualizované údaje Národnej volebnej kancelárie (NVI) o tom informovala tlačová agentúra MTI. Volebná účasť v maďarskej metropole Budapešť dosiahla v spomínanom čase 67,28 percenta.

Maďari dnes rozhodujú o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Tibor Illyes/MTI via AP)

Spomedzi jednotlivých žúp krajiny bola najvyššia účasť vo Vašskej župe na západe krajiny (66,71 percenta) a najnižšia v Hajducko-biharskej župe na východe Maďarska (58,86 percenta). O volebnej účasti sa v predchádzajúcich voľbách v Maďarsku informovalo vždy o 17.30 h. Najvyššiu účasť o tomto čase zaznamenali v roku 2002 (65,56 percenta), pred štyrmi rokmi činila iba 56,77 percenta.

Viac o téme: Parlamentné voľbyMaďarskoViktor OrbánFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu