Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Útok na chodcov v Nemecku: Nové výsledky vyšetrovania, motív stále neznámy

Ľudia kladú sviečky na mieste útoku. Zobraziť galériu (8)
Ľudia kladú sviečky na mieste útoku. (Zdroj: SITA/Friso Gentsch/dpa via AP)

MUNSTER - Nemecké úrady identifikovali obete sobotňajšieho útoku dodávkou v centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Polícia a prokuratúra spolkovej krajiny v spoločnom vyhlásení uviedli, že obeťami útoku sú 51-ročná žena a 65-ročný muž. Zároveň potvrdili, že páchateľ, "48-ročný muž z Münsteru", sa po čine zastrelil vo vozidle.

Útok sme sledovali online >>

Motív činu nie je zatiaľ známy. "Vyšetrovatelia skúmajú prípad zo všetkých možných uhlov," uviedol tamojší prokurátor Martin Botzenhardt.

Útok na chodcov v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/DPA)

Muž vrazil v sobotu popoludní veľkou rýchlosťou s dodávkou do skupiny ľudí sediacich pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií Kiepenkerl neďaleko miestneho Dómu. Počet zranených je približne 20, niektorí sú v kritickom stave.

Útočník nemal komplicov

Vodič, ktorý dodávkou vrazil do ľudí pred obľúbeným barom v centre nemeckého mesta Münster, konal sám. S odvolaním sa na políciu to uviedla tlačová agentúra DPA. Štyridsaťosemročný Nemec v sobotu zabil dvoch ľudí a ďalších 20 zranil, pričom následne sa v dodávke zastrelil. Obeťami sú 51-ročná žena a 65-ročný muž.

Útok na chodcov v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Stephan R./dpa via AP)

Svedkovia incidentu predtým polícii povedali, že po tom, ako dodávka vrazila do ľudí, videli z nej utiecť dve osoby. Vyšetrovatelia sa pokúšajú zistiť motív vodičovho konania. Tamojšie médiá opísali páchateľa ako "psychicky nestabilného".

Polícia objavila v dodávke falošnú zbraň a falošnú bombu z ilegálnych petárd. Nachádzala sa tam aj zbraň, ktorou sa muž zastrelil. V jeho neďalekom byte objavili ďalšie petardy a nefunkčný samopal AK-47.

Centrum sprístupnili

Polícia odstránila barikády rozmiestnené v okolí centra nemeckého mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom došlo v sobotu k útoku dodávkou. V nedeľu o tom informovala agentúra DPA.

Útok na chodcov v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/David Young/dpa via AP)

Obyvatelia i turisti sa tak pokojne môžu vrátiť do starého mesta. Bezprostredné okolie útoku je však v dôsledku pretrvávajúceho vyšetrovania stále uzatvorené.

Nebol to migrant, ani islámista

Krajinský minister vnútra zo Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul potvrdil v nedeľu doterajšie informácie o páchateľovi útoku dodávkou na sediacich ľudí v centre Münsteru.

Vodič dodávky, ktorý následne spáchal samovraždu, bol s veľkou pravdepodobnosťou z Nemecka pochádzajúcim páchateľom konajúcim individuálne, a nie utečencom. S veľkou pravdepodobnosťou nemá jeho čin žiadne islamistické pozadie. Jestvuje mnoho poznatkov, že motív útoku je v osobe páchateľa, avšak vyšetrovanie tohto aspektu potrvá ešte hodiny a dni. Ešte zďaleka nie sme na konci, je to čas pre vyšetrovateľov, vyplýva z vyjadrenia ministra v Münsteri, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

Útok na chodcov v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

Herbert Reul sa už v sobotu vyjadril, že nič nenaznačuje islamistickému pozadiu útoku alebo skutočnosti, že jeho motívom bol islamský extrémizmus. Polícia, ako však dodal len niekoľko hodín po incidente, napriek tomu preveruje všetky možnosti.

Zranení sú stále v ohrození života

Zdravotný stav osôb vážne zranených pri sobotňajšom útoku dodávkou v nemeckom meste Münster sa v priebehu uplynulých hodín zásadne nezmenil, títo pacienti sú naďalej v ohrození života. Informácii priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Muž kladie kvety pred reštauráciou Kiepenkerl.
Zobraziť galériu (8)
Muž kladie kvety pred reštauráciou Kiepenkerl.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

Nemecký spolkový minister vnútra Horst Seehofer a krajinský premiér Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet v nedeľu spoločne kondolovali pozostalým a vyjadrili solidaritu so zranenými a ich blízkymi.

Stále dúfame a modlíme sa za to, aby sa zranení uzdravili, formuloval šéf rezortu vnútra v Berlíne, ktorý poďakoval policajtom a príslušníkom ďalších bezpečnostných zložiek za ich profesionálnu prácu. Poďakovanie za vecné informovanie verejnosti a zdržanlivosť sa ušlo i médiám. Armin Laschet vyzdvihol rozvahu a solidaritu občanov Münsteru bezprostredne po čine.

Na uliciach naďalej vládne strach

Ani teplé jarné počasie nezmenilo pochmúrnu atmosféru plnú otázok a solidarity s pozostalými a zranenými, ktorá panovala v nedeľu - deň po útoku motorovým vozidlom v centre Münsteru s dvoma obeťami - v tomto meste na severe nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

V starostlivosti lekárov a zdravotníckeho personálu naďalej zostáva osem zranených, štyria z nich sú stále v ohrození života. Viacerých pacientov museli po hospitalizácii v Univerzitnej nemocnici urgentne operovať, potvrdila hovorkyňa zariadenia. Na kliniku, na ktorú putovalo viac ako 20 zranených, prišli v krátkom čase mnohí lekári a zdravotné sestry, ktorí inak nemali služby.

Zamestnanci dvoch reštaurácií v bezprostrednej blízkosti dejiska incidentu sa zatiaľ zotavujú zo šoku v domácom prostredí a vedenie podnikov už oznámilo, že prevádzku obnoví, keď sa pracovníci budú na to cítiť, vyplýva z informácií Západonemeckého rozhlasu (WDR).

Obavy, že by v motorovom vozidle, ktorého vodič spáchal krátko po útoku samovraždu, boli trhaviny, sa nepotvrdili, a tak automobil v nedeľu odtiahli z miesta, kde spôsobil taký žiaľ a paniku. Vyšetrovatelia naďalej skúmajú, čo mohlo byť motívom 48-ročného Jensa R., ktorý síce žil v Münsteri a vlastnil tam popri dvoch bytoch vo východnom Nemecku ďalšie dva byty, ale pochádzal z regiónu Sauerland. Možné teroristické pozadie činu zatiaľ všetci zainteresovaní zhodne vylučujú, aj keď vyšetrovanie pokračuje všetkými smermi.

Viac o téme: AutoZrážkaTeroristický útokNemeckoMünster
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu