Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česká opozícia útočí ostrými na Babiša: Je zodpovedný za súčasnú krízu

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: Foto: SITA/Robert Tappert)

PRAHA - Český premiér v demisii Andrej Babiš v reakcii na neúspech rokovaní o vytvorení koalície s Českou stranou sociálnodemokratickou (ČSSD) vyhlásil, že jeho hnutie ANO na nich preukázalo "veľkú flexibilitu a toleranciu".

Babiš podľa spravodajského servera iDNES.cz spresnil, že sociálnym demokratom ponúkol kľúčové ministerstvo spravodlivosti a potom aj ministerstvo práce a sociálnych vecí, ktoré pôvodne nechcel obetovať. Podľa Babiša celé rokovanie s ČSSD "bolo o tom, že sociálna demokracia chce post ministra vnútra pre Hamáčka".

Predseda ČSSD Jan Hamáček sa proti tomuto Babišovmu tvrdeniu ohradil. Jeho strana na rokovaniach navrhovala, že vo vláde nemusí byť ani jeden z oboch predsedov strán, ktoré rokovali o koaličnej vláde. Tento návrh však hnutie ANO odmietlo.

Podľa iDNES.cz sa teraz hnutie ANO môže obrátiť na hnutie SPD Tomia Okamuru, ktoré bolo doteraz na rokovaniach zatláčané do úzadia. Spolu s komunistami a SPD má ANO v Poslaneckej snemovni 115 kresiel. Poslednou možnosťou sú predčasné voľby, ktoré odmieta prezident Miloš Zeman. Aby boli vypísané, muselo by návrh podporiť 120 poslancov.

Na otázku iDNES.cz, ktorý z týchto variantov by uprednostnil, Babiš vyhlásil, že sa poradí s poslaneckým klubom ANO a požiada aj  o schôdzku s prezidentom. Sociálni demokrati na piatok zvolali rokovanie predsedníctva, ktoré by malo potvrdiť krach vyjednávaní o menšinovej koaličnej vláde.

Šéf opozičnej ODS Petr Fiala pre iDNES.cz uviedol, že sa "ukázalo, že Andrej Babiš sa v skutočnosti dohodnúť na vláde nechce a nikdy nechcel. Za šesť mesiacov od volieb nebol schopný prísť s konštruktívnym riešením". Dodal, že Babiš je zodpovedný za súčasnú politickú krízu. Jiří Pospíšil, šéf TOP 09, si myslí, že Babiš očividne preferuje už len predčasné voľby alebo vládnu spoluprácu s extrémistami: KSČM a Okamurovou SPD.

Viac o téme: Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu