Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V českom meste museli evakuovať ľudí zo stanice: Z vagónu uniklo množstvo kyseliny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP)

PRAHA/BRUNÁL - Evakuáciu niekoľkých desiatok občanov zo železničnej stanice v meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji ČR si vynútil vo štvrtok popoludní únik - podľa odhadov desiatok litrov - kyseliny chlorovodíkovej z jedného z odstavených vagónov. Navyše bola dočasne odstavená železničná doprava smerom na Krnov a Olomouc.

Informovali o tom denník Právo a internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu tamojších hasičov Petra Kůdelu. Podľa jeho slov došlo k vytýčeniu ochrannej zóny v okruhu 500 metrov od miesta úniku na šiestej koľaji od staničnej budovy. Hasiči v ochranných odevoch, ktorí zastavili únik v priebehu desiatich minút, ochladzovali plášť preplnenej a v dôsledku slnečného žiarenia prehriatej cisterny vodou.

Práve preplnenie cisterny mohlo byť príčinou úniku, ktorú však objasní až prebiehajúce vyšetrovanie. Vlakovú súpravu s piatimi vagónmi s nákladom kyseliny už lokomotíva odtiahla do cieľovej destinácie - istej miestnej firmy. Kyselina chlorovodíková je vysoko žieravá silná anorganická bezkyslíkatá kyselina s pestrým využitím v priemysle i domácnosti. 

Viac o téme: VlakEvakuáciaKyselina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu