Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Francúzsky hrdina: Odvážny policajt, ktorý sa vymenil s rukojemníkom, zomrel

Streľba vo Francúzsku. Zobraziť galériu (3)
Streľba vo Francúzsku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

PARÍŽ - Francúzsky policajt, ktorého čin v piatok pomohol ukončiť rukojemnícku drámu v juhofrancúzskom meste Trebes, v sobotu podľahol svojim zraneniam.

Prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter to v sobotu oznámil francúzsky minister vnútra Gérard Collomb. Konanie 45-ročného podplukovníka Arnauda Beltrama, ktorý sa vymenil za jedného z rukojemníkov zadržiavaných islamistickým ozbrojencom, vo svojich vyhláseniach vysoko vyzdvihovali všetci najvyšší predstavitelia krajiny - prezident Emmanuel Macron ho označil za hrdinu.

Francúzsky hrdina: Odvážny policajt,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Pri streľbe v supermarkete, kde ozbrojený muž zadržiaval niekoľko ľudí, bol Beltrame vážne zranený. Teroristické útoky, ktoré sa v piatok odohrali v departmáne Aude na juhu Francúzska, si tak vyžiadali štyri obete na životoch a viac ako desať zranených.

Páchateľa útoku, 25-ročného Redouana Lakdima, polícia pri zásahu elitného komanda zastrelila.  Collomb v piatok na tlačovej konferencii uviedol, že Lakdim konal sám. Spresnil, že páchateľ mal 25 rokov a žil v Carcassonne. Tajnými službami bol sledovaný už od roku 2013. V roku 2016 bol väznený za menej závažnú trestnú činnosť - podľa francúzskych médií išlo o obchodovanie s drogami.

Francúzsky hrdina: Odvážny policajt,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Podozrivých zadržiavajú

Po teroristickom útoku na juhu Francúzska zadržala polícia v noci na sobotu 17-ročného mladíka. Podľa médií ide o priateľa páchateľa, ktorý v piatok zabil štyroch ľudí vrátane policajta pred tým, ako ho pri policajnom zásahu zastrelili. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Francúzska prokuratúra v sobotu dopoludnia oznámila, že nemenovaného mladého muža zadržali počas noci pre podozrenie z kriminálneho spolčenia súvisiaceho s teroristickou činnosťou. Už v piatok zadržali aj ženu "blízku" páchateľovi, ktorého úrady identifikovali ako 25-ročného Redouana Lakdima, narodeného v Maroku. Protiteroristický prokurátor Francois Molins uviedol, že vyšetrovatelia chcú okrem iného objasniť aj to, či o plánoch na útok niekto iný vedel alebo či niekto páchateľa podporoval.

Viac o téme: RukojemníciFrancúzskoTrebes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu