Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Babiš bol v Bruseli chvíľu československým premiérom: Informácie odovzdá, radiť však nebude

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool)

BRUSEL - Necelý deň bol predseda českej vlády v demisii Andrej Babiš akýmsi "československým premiérom" na summite EÚ v Bruseli, kde na časti programu zastupoval nového slovenského premiéra Petra Pellegriniho. Zastupoval ho na aj diskusiách o spoločnej pozícii členských štátov EÚ k útoku v Salisbury a pri prijímaní usmernení k pobrexitovým vzťahom medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Na otázku, aký mandát vo štvrtok dostal od Pellegriniho ohľadom slovenskej pozície k útoku nervovo-paralytickou látkou v Salisbury, Babiš povedal, že príslušné poverenie dostal v písomnej podobe. Pellegrini však podľa neho nešpecifikoval, ako presne bude Slovensko reagovať.

Babiš počas tlačovej besedy pripomenul, že lídri o útoku na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Salisbury debatovali takmer štyri hodiny, pričom pozície jednotlivých krajín sa rôznili. "V rámci debaty padali rôzne nápady. Ja mu asi zavolám a budem ho o tom informovať, aby o tom vedel z prvej ruky," uviedol Babiš s odkazom na slovenského premiéra.

Zároveň spresnil, že členské štáty vo štvrtok večer jednohlasne vyjadrili podporu Británii v súvislosti s útokom v Salisbury. Zhodli sa na tom, že každá krajina v priebehu budúceho týždňa rozhodne o tom, či prijme konkrétne opatrenia voči Rusku, napríklad v podobe vyhostenia časti ruských diplomatov.

"Teraz je na každej členskej krajine, aby zareagovala. Každý štát má svoje špecifikum, historické i geografické, takže je to na tých štátoch, ako sa k tomu postavia," vysvetlil Babiš. A dodal, že v tejto otázke on "Slovensku nebude radiť". "Máte novú vládu, tak určite sa s tým vyrovnáte," odkázal do Bratislavy.

Babiš pred novinármi uviedol, že v pondelok bude rokovať s ministerstvom zahraničných vecí ČR o tom, aké opatrenia prijmú voči Rusku, pričom nevylúčil ani vyhostenie niekoľkých ruských diplomatov. A dodal, že o tomto zámere už informoval aj českého prezidenta Miloša Zemana.

Británia obviňuje Rusko z otrávenia bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou A234 zo skupiny novičok. Dvojicu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným strediskom v meste Salisbury. Obaja sú naďalej v kritickom, no stabilizovanom stave. Moskva všetky obvinenia kategoricky odmieta a obviňuje Londýn, že na objasnení prípadu nie je ochotný spolupracovať.
 

Viac o téme: Andrej BabišPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu