Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž, ktorý získal dáta pre Trumpovu kampaň: Som len obetný baránok, Zuckerberg priznal chybu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Výskumník Aleksandr Kogan, ktorý čelí obvineniam, že poskytol osobné údaje facebookových používateľov spoločnosti Cambridge Analytica, tvrdí, že si z neho sociálna sieť a samotná spoločnosť urobili obetného baránka.

Ako priblížil britský denník The Guardian, Kogan pochádza z Moldavska a pracuje ako výskumník na Cambridgeskej univerzite. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC 4 pripustil, že prostredníctvom aplikácie, ktorú vyvinul, zozbieral osobné údaje 30 miliónov používateľov Facebooku. Tieto údaje následne podľa svojich slov posunul spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá ho ubezpečila, že je to legálne.

"Podľa môjho názoru si zo mňa Facebook a Cambridge Analytica urobili obetného baránka. Naozaj sme si mysleli, že konáme náležite. Mysleli sme si, že robíme niečo, čo bolo naozaj normálne," cituje Kogana Guardian.

Christopher Wylie, informátor z britskej firmy Cambridge Analytica, uviedol, že dáta z Koganovej aplikácie boli použité na ovplyvnenie výsledkov prezidentských volieb v USA v roku 2016. Spoločnosť toto tvrdenie popiera.

Avšak podľa rozhovoru, ktorý tajne nahrala a v utorok odvysielala britská spravodajská televízia Channel 4, generálny riaditeľ Cambridge Analytica Alexander Nix povedal, že jeho spoločnosť zohrala hlavnú úlohu pri zabezpečení tesného víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách.

Zuckerberg prelomil mlčanie a pripustil, že Facebook "pochybil"

Mark Zuckerberg, spoluzakladateľ sociálnej siete Facebook, v stredu pripustil, že sieť "pochybila", pričom narážal na škandál s únikom osobných údajov facebookových používateľov, ktoré nečestne získala spoločnosť Cambridge Analytica. Informovala o tom spravodajská televízia BBC.

Zuckerberg sa zároveň zaviazal k zavedeniu zmien, ktoré by aplikáciám tretích strán sťažili "zbieranie" informácií o používateľoch. Celú situáciu označil za "porušenie dôvery" medzi tvorcom aplikácie Aleksandrom Koganom, Cambridge Analytica a Facebookom.

Bolo to však podľa jeho slov aj porušenie dôvery "medzi Facebookom a ľuďmi, ktorí s nami zdieľajú svoje údaje". "Založil som Facebook a teda som zodpovedný za to, čo sa deje na našej platforme," uviedol vo svojom vyhlásení na Facebooku Zuckerberg.

Christopher Wylie, informátor z britskej firmy Cambridge Analytica, uviedol, že dáta z aplikácie, ktorú vyvinul Kogan, boli použité na ovplyvnenie výsledkov prezidentských volieb v USA v roku 2016. Spoločnosť toto tvrdenie popiera.

Viac o téme: ObeťKrádež údajovCambridge Analytica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu