Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trump a Macron telefonicky hovorili o obchodnej politike: Prišlo aj na kauzu Skripaľ

Donald Trump a Emmanuel Macron
Donald Trump a Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Obchodnopolitické otázky a kauza Skripaľ boli v stredu predmetom telefonátu prezidentov USA a Francúzska, Donalda Trumpa a Emmanuela Macrona.

Obaja štátnici si podľa komuniké Bieleho domu zverejneného vo Washingtone vymenili názory na možnosti priblíženia postoja Spojených štátov a Európy v otázkach obchodnej politiky, ako aj ohľadne postupu voči Ruskej federácii v kauze otravy niekdajšieho ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry vo veľkej Británii.

Obaja prezidenti vyjadrili Spojenému kráľovstvu solidaritu pre útok chemickými zbraňami na civilné osoby na britskom území. Trump a Macron sa zhodli na tom, že treba učiniť kroky v záujme povolania Ruska na zodpovednosť.

Macron navštívi podľa mediálnych informácií v dňoch 23.-25. apríla USA, v Bielom dome vo Washingtone ho pri tejto príležitosti prijme najvyšší americký predstaviteľ Donald Trump. Súčasťou Macronovho zámorského programu bude okrem iného aj vystúpenie v Kongrese. Naposledy francúzsky prezident navštívil Spojené štáty v osobe Francoisa Hollanda v roku 2014.

Moskva medzitým obvinila Britániu z rusofóbie

Moskva obvinila Britániu z "rusofóbie" a "ostrovnej mentality" v súvislosti s eskalujúcou situáciou ohľadom prípadu otrávenia Skripaľovcov. Na stretnutí zahraničných diplomatov v Moskve to v stredu vyhlásil Vladimir Jermakov, šéf oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí pre odzbrojenie a kontrolu zbraní.

Británia podľa jeho slov nebola schopná zabrániť "teroristickému útoku" na svojom území alebo sama tento incident "zorganizovala". Jermakov dodal, že Británia "zatajuje skutočnosti" a mohla zničiť dôkazy. Podľa neho pri útoku na Skripaľovcov nebol použitý novičok, keďže v takom prípade by zasiahnuté osoby zomreli okamžite.

 "Je stále viac a viac zrejmé, že útok v Salisbury je neslýchaným ilegálnym činom. Jedna vec je však istá - Rusko s tým nemá nič spoločné. Nemáme z toho žiadny osoh. Zmiernite trocha svoju rusofóbiu a ostrovnú mentalitu," vyhlásil Jermakov na stretnutí, na ktoré USA ani Británia podľa stanice Sky News nevyslali svojich veľvyslancov.

Viac o téme: FrancúzskoDonald TrumpSpojené štátyEmmanuel MacronKauza Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu