Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lavrov varuje Britániu pred ďalšími nepriateľskými krokmi v kauze Skripaľ: Rusko vráti úder

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: foto: SITA/Nicolas Datiche/Pool Photo via AP)

TOKIO - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu počas návštevy Japonska varoval, že v prípade nových nepriateľských krokov zo strany Británie bude Rusko reagovať recipročne.

Lavrov ďalej povedal, že Británia "sa vedome vydala smerom vedúcim k oslabeniu bilaterálnych vzťahov s Ruskom". Upozornil tiež, že v kauze súvisiacej s otrávením bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Londýn robí závery pred skončením vyšetrovania. V tejto súvislosti ironicky poznamenal, že "anglosaský právny systém sa (takto) obohacuje o zaujímavé precedensy".

Bývalého plukovníka Skripaľa, ktorý pracoval pre britské tajné služby, a jeho dcéru našli 4. marca s príznakmi otravy na lavičke pred nákupným centrom v anglickom meste Salisbury. Britská strana tvrdí, že do prípadu je zapletené Rusko, ktoré to však kategoricky odmieta. Podľa britských zdrojov pri útoku mala byť použitá nervovoparalytická látka A234 zo skupiny novičok.

Kauza Skripaľ výrazne skomplikovala vzťahy medzi oboma krajinami. Británia pristúpila k vyhosteniu 23 ruských diplomatov, ktorí sa do vlasti vrátili v utorok. Podľa informácií agentúry TASS by mali v Rusku pracovať na ministerstvách zahraničných vecí a  obrany. 

Zvolali veľvyslancov

Všetci veľvyslanci  akreditovaní v Rusku dostali na stredu pozvanie na ministerstvo zahraničných vecí, kde im vysvetlia pozíciu Ruska v prípade otravy bývalého plukovníka GRU Sergeja Skripaľa. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy, podľa ktorej nie je známe, či sa na schôdzke zúčastní aj britský veľvyslanec Laurie Bristow.

Viac o téme: OtravaRuskoSergej LavrovSergej Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu