Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Voľby v Rusku: Putin podľa všetkých očakávaní obhájil prezidentské kreslo

Prezidentské voľby v Rusku Zobraziť galériu (9)
Prezidentské voľby v Rusku (Zdroj: SITA/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podľa očakávaní zvíťazil v nedeľňajších prezidentských voľbách. Vyplýva to z exit pollu, ktorý po zatvorení volebných miestností zverejnila ruská štátna televízia Rossija 24.

Podľa neho Putin získal 73,9 percenta hlasov. Na druhom mieste skončil komunistický kandidát Pavel Grudinin, ktorého podporilo 11,2 percenta voličov. Na treťom mieste skončil v exit polle nacionalista Vladimir Žirinovskij so ziskom 6,7 percenta hlasov. 

Odhady sú založené na celoštátnom prieskume, ktorý uskutočnilo Všeruské centrum na prieskum verejnej mienky (VCIOM). Najhlasnejší kritik Kremľa Alexej Navaľnyj kandidovať nemohol kvôli podmienečnému odsúdeniu v dvoch súdnych kauzách. Vyzval preto svojich stúpencov na bojkot hlasovania.

Boli aj problémy

Pozorovatelia hlásili nezrovnalosti z ruských volebných miestností. Monitorovacia skupina Golos zaznamenala od Ďalekého východu po Moskvu už desiatky incidentov. Boli to napríklad viaceré hlasovacie urny umiestnené mimo záberu kamier či zmeny voličských zoznamov na poslednú chvíľu, ktorých cieľom je zrejme zvýšenie účasti.

Vo voľbách sa všeobecne očakáva jasné víťazstvo súčasnej hlavy štátu. Nepočíta sa pritom ani s možnosťou druhého kola, ktoré by sa konalo 8. apríla v prípade, že ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov. Putinova podpora sa totiž v predvolebných prieskumoch pohybuje vysoko nad 50 percentami. Vážny problém však pre Kremeľ predstavuje apatia verejnosti. Hlavným cieľom prezidenta a jeho tímu je teda dosiahnutie čo najvyššej účasti vo voľbách, ktorá by zvýšila jeho legitímnosť. Kremeľskí stratégovia si pritom podľa agentúry AP stanovili ako cieľ "magické číslo 70-70", teda 70-percentnú volebnú účasť a zisk 70 percent hlasov pre Putina.

Golos už v sobotu informoval, že v posledných dňoch zaznamenal "alarmujúci" nárast sťažností od zamestnancov, že zamestnávatelia na nich tlačia, aby išli voliť. Objavili sa tiež napríklad zľavy na zemiaky pre ľudí, ktorí volia, alebo školské predstavenia v deň volieb, ktorých cieľom je prilákať rodičov do volebných miestností.

Prezidentské voľby v Rusku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Prvovoliči v Moskve napríklad dostanú lístky na koncerty a starším voličom ponúkajú skríning rakoviny vo volebných miestnostiach. V meste Tambov zase štátom sponzorovaný Parlament mladých vyhlásil súťaž na Instagrame. Voliči, ktorí si spravia selfie vo volebnej miestnosti a zverejnia ju s určeným hashtagom, sa budú môcť zapojiť do žrebovania o elektroniku.

Voľby v Rusku sleduje asi 145-tisíc pozorovateľov, medzi ktorými je aj zhruba 1500 cudzincov a tiež zástupcovia opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorému volebná komisia zamietla kandidatúru. Volebné miestnosti v regiónoch ruského Ďalekého východu sa otvorili už v sobotu večer stredoeurópskeho času a voľby sa skončia v nedeľu o 20:00 v Kaliningradskej oblasti (19:00 stredoeurópskeho času), ktorá je najzápadnejším ruským regiónom.

Prezidentské voľby v Rusku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Takmer 18 rokov po jeho prvom zvolení za prezidenta stojí 65-ročný Putin proti siedmim protikandidátom, no ani jeden pre neho nepredstavuje skutočného súpera. Podľa najnovších údajov Celoruského centra na prieskum verejnej mienky (VCIOM) z 9. marca by mal Putin získať 69 percent hlasov. Jeho najbližším konkurentom je Pavel Grudinin so siedmimi percentami, nasledujú Vladimir Žirinovskij s piatimi, Ksenija Sobčaková s dvomi, Grigorij Javlinskij a Sergej Baburin majú po jednom percente a Boris Titov s Maximom Surajkinom sa pohybujú okolo nuly.

Pokus o hackerský útok

Ruská ústredná volebná komisia informovala, že jej webstránka bola počas nedeľných prezidentských volieb terčom neúspešného pokusu o hackerský útok. Podľa predsedníčky komisie Elly Pamfilovej to bol takzvaný DDoS útok, teda distribuované odmietnutie služby, pričom pokus odsledovali naspäť k počítačom v 15 rôznych krajinách. Tie však nešpecifikovala.

Na Ukrajine zatiaľ ruské veľvyslanectvo v Kyjeve a konzulárne úrady v Odese a ďalších mestách strážia bezpečnostné sily, ktoré majú zabrániť bežným Rusom žijúcim v krajine hlasovať v prezidentských voľbách. Rozhodla tak ukrajinská vláda, podľa ktorej môžu voliť len ruskí diplomati. V krajine žijú milióny etnických Rusov, no počet registrovaných voličov nie je známy.

Prezidentské voľby v Rusku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Monitorovacia skupina Golos už medzičasom zaznamenala vo volebných miestnostiach od Ďalekého východu po Moskvu desiatky nezrovnalostí. Boli to napríklad viaceré hlasovacie urny umiestnené mimo záberu kamier či zmeny voličských zoznamov na poslednú chvíľu, ktorých cieľom je zrejme zvýšenie účasti.

Ruské konzuláty na Ukrajine blokuje polícia aj nacionalisti

Ukrajinské bezpečnostné zložky aj miestne nacionalistické skupiny dnes blokujú vstupy do ruských konzulátov na Ukrajine, informovali ukrajinské médiá. Kyjev tak bráni Rusom žijúcim na ukrajinskom území voliť novú hlavu ruského štátu. Ide o odvetu za to, že ruského prezidenta môžu voliť aj obyvatelia Krymského polostrova, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo. Moskva dnes ukrajinský postup odsúdila.

Pred budovou ruského veľvyslanectva v Kyjeve platí zosilnená bezpečnostné opatrenia. Policajti čiastočne uzavreli aj okolité ulice. U policajných zátarás sa zhromaždila približne stovka ukrajinských aktivistov. Protestujúci držia vlajky rôznych nacionalistických zoskupení vrátane radikálnej organizácie Pravý sektor alebo pravicovej politickej strany Sloboda.

Prezidentské voľby v Rusku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP)

Na Ďalekom východe sa už odvolilo, volebná účasť je zatiaľ 17 percent

Na Čukotke a Kamčatke na východe Ruska sa dnes dopoludnia SEČ uzavreli prvé volebné miestnosti. Podľa predbežných informácií sa prezidentských volieb na Čukotke zúčastnilo bezmála 80 percent voličov, na Kamčatke viac ako 63 percent, napísala agentúra RIA Novosti. Účasť v sibírskych regiónoch a regiónoch  Ďalekého Východu  sa pohybuje od 28 do 100 percent, uviedla ústredná volebná komisia.

Podľa volebnej komisie sa dnešných volieb zatiaľ zúčastnilo bezmála 17 percent voličov, čo je až dvakrát viac ako v rovnakom čase v roku 2012. Svoj hlas už odovzdali aj niektorí prezidentskí kandidáti, medzi nimi existujúce hlava štátu a jednoznačný favorit Vladimir Putin, komunistický kandidát Pavel Grudinin alebo opozičný politik a kritik Kremľa Grigorij Javlinskij.

Prezidentské voľby v Rusku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP)

Odvolil aj Depardieu

Francúzsky herec Gérard Depardieu volil v ruských prezidentských voľbách. Hlas odovzdal na ruskom veľvyslanectve vo Francúzsku. Depardieu má od roku 2013 tiež ruské občianstvo. "Môžeme potvrdiť, že hlasoval," oznámilo ruské veľvyslanectvo v Paríži. Úrad na svojich účtoch na Twiteri a Facebooku zverejnil fotografiu zachytávajúcu slávneho herca pri vhadzovaní lístka do urny.
 
Lucas Léger z francúzskej redakcie ruskej televízie RT zverejnil video s Depardieuem. Herca vraj rozladila požiadavka na obstaranie rozhovoru. "Gérard Depardieu nemá rád, keď ho niekto ruší pri výkone povinnosti ruského občana," napísal k tomu Léger. Ruské občianstvo udelil Depardieovi prezident Vladimír Putin, ktorý dnes obhajuje ďalší mandát.
 

Hladký priebeh, no hlásia podvody

Webové stránky ruských štátnych a prokremeľských médií sa zapĺňajú správami o hladkom priebehu hlasovania, najmä na anektovaný Krym. Informujú o pomoci hlasujúcim invalidom, o radoch pred hlasovacími miestnosťami a o manifestačnom hlasovaní celých rodín. Na Urale mladý volič Ramis Dajanov pri hlasovaní požiadal svoju hlasujúcu partnerku o ruku, oznámil server LifeNews. "Volebná komisia sa stala svedkom zrodu novej šťastnej rodiny," napísal server.
 
V Murmanskej oblasti usporiadali hlasujúci v národných krojoch spontánny koncert, uviedla televízia Rossija 24. V Novgorode vypísali pre voličov súťaž o najlepšiu selfie, víťaz dostane auto Niva. Fotografie vraj do súťaže zasielali aj zahraniční pozorovatelia. Jekaterina Červovová z Kemerova odovzdala hlas obyčajné pol druha hodiny po pôrode. V Burjatsku na Sibíri sa jeden volič dostavil k hlasovacej urne v kostýme medveďa. V Ingušsku popoludní odovzdal hlas najstarší z obyvateľov krajiny Appaz Alijev, ktorý má 122 rokov.
 

Vyššia účasť ako pred šiestimi rokmi

Pomerne vysoká účasť charakterizuje doterajší priebeh nedeľňajších prezidentských volieb v Rusku. Do 14.00 h moskovského času (12.00 h SEČ) odovzdalo v celej krajine svoje hlasy takmer 35 percent voličov, povedal podpredseda Ústrednej volebnej komisie Nikolaj Bulajev a pripomenul, že vo väčšine regiónov je účasť vyššia ako v roku 2012.
 
Voľby v Rusku: Putin
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)
Napriek očakávanému víťazstvu úradujúceho prezidenta Vladimira Putina je účasť voličov považovaná za dôležitý ukazovateľ nálad obyvateľstva. Pred piatimi rokmi sa na voľbách zúčastnilo 65,3 percenta voličov, pričom Putin zvíťazil so ziskom 63,6 percenta hlasov. Putin, ktorý má na dosah štvrté funkčné obdobie v Kremli (potrvá do roku 2024), pri odovzdávaní hlasu povedal, že je presvedčený o správnosti svojho volebného programu a bude spokojný s akýmkoľvek percentom hlasov, ktoré mu umožní plniť povinnosti prezidenta.
 

Navaľnyj bojkotoval voľby

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj oznámil, že bojkotoval prezidentské voľby a vyzval aj ďalších Rusov, aby nasledovali jeho príklad. Štyridsaťjedenročnému politickému aktivistovi volebná komisia zamietla možnosť kandidovať v súvislosti s podmienečným odsúdením v kauze Kirovles, ktoré však jeho zástancovia označujú za politicky motivované.

Svojich podporovateľov vyzval, aby nevolili, pretože vo voľbách absentuje skutočná súťaž. "Vo volebný deň by mal každý chcieť povedať 'Volil som', no dnes som tu, aby som oznámil, že som nevolil," povedal Navaľnyj vo videu, ktoré zverejnil prostredníctvom YouTube. Zároveň tiež kritizoval sedem protikandidátov prezidenta Vladimira Putina za to, že neprotestujú proti prípadom viacnásobného hlasovania a ďalším nezrovnalostiam.

 

Zvýšený počet volebnej účasti mládeže

Účasť v ruských prezidentských voľbách prekročila štyri hodiny pred uzatvorením volebných miestností hranicu päťdesiatich percent. Oznámila to ústredná volebná komisia. Vo väčšine regiónov vrátane hlavného mesta Moskvy sú voliči oveľa aktívnejší, než tomu bolo v minulých voľbách v roku 2012, uviedla komisia. Zvlášť vysoká je vraj volebná účasť mládeže.
 
Voľby v Rusku: Putin
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Denis Tyrin)
"V tejto volebnej kampani sme preukázali maximum úcty k voličovi a presvedčili sme ho, že na jeho hlase záleží," povedal novinárom podpredseda ústrednej volebnej komisie Nikolaj Bulajev. "Práca sa viedla nielen na federálnej úrovni, mnohé urobili aj regióny," povedal a dodal, že pri niektorých volebných miestnostiach čakali voliči v radoch.
 

Rusi na Ukrajine hlasovať nemohli

Občania Ruska žijúci na Ukrajine nemohli v nedeľu na tamojších ruských konzulátoch, resp. na veľvyslanectve v Kyjeve hlasovať v prezidentských voľbách. Volebné miestnosti sa síce otvorili podľa plánu, ale príslušníci polície, Národnej gardy a na niektorých miestach aj nacionalisti z Pravého sektora a ďalších skupín im bránili v prístupe k ruským diplomatickým misiám, informovali agentúra RIA Novosti a televízia 112 Ukrajina.
 
Napriek tomu bola situácia v okolí ruského veľvyslanectva v Kyjeve a konzulátov v Odese, Ľvove a Charkove pokojná a nedošlo k provokáciám. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v piatok oznámil, že na ruské diplomatické misie na Ukrajine budú mať 18. marca prístup len osoby s diplomatickým štatútom. Kyjev týmto krokom protestuje proti tomu, že ruské prezidentské voľby sa konajú aj na "ukrajinských územiach dočasne obsadených Ruskom - v Autonómnej republike Krym a v Sevastopole".
Viac o téme: Prezidentské voľbyRuskoMoskvaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu