Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Británia pristupuje po útoku na Skripaľa k ráznemu kroku: Svojich vojakov zaočkuje proti antraxu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

LONDÝN - Tisíce britských vojakov zaočkujú proti antraxu vzhľadom na rastúce napätie vo vzťahoch medzi Londýnom a Moskvou. Agentúre DPA to potvrdil vo štvrtok v Londýne hovorca britského ministerstva obrany.

Britská vláda chce okrem toho zriadiť vysoko moderné centrum pre obranu pred chemickými zbraňami, na čo vyčlenila 48 miliónov libier (približne 54 miliónov eur). Baktérie vyvolávajúce antrax (slezinovú sneť) sú považované za potenciálnu biologickú zbraň. V prípade včasného diagnostikovania je možné toto životu nebezpečné ochorenie liečiť antibiotikami.

Uvedené centrum má vzniknúť v priestoroch vedeckého parku Porton Down v anglickom grófstve Wiltshire, neďaleko mestečka Salisbury, kde došlo 4. marca k útoku bojovou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliju (33).

Podľa britských predstaviteľov boli Skripaľovci s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze. Obaja sú naďalej hospitalizovaní v kritickom stave. Londýn pripisuje zodpovednosť za tento útok Moskve, čo však druhá strana odmieta.

Viac o téme: OčkovanieAntraxBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu