Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčší spor od konca studenej vojny! Tvrdá odveta Británie po vyhrážkach, rázna reakcia Ruska

Protichemická jednotka na mieste činu. Zobraziť galériu (11)
Protichemická jednotka na mieste činu. (Zdroj: SITA/AP/Andrew Matthews)

LONDÝN - Ruský štát je vinný z pokusu o vraždu bývalého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Vyhlásila to v stredu britská premiérka Theresa Mayová s tým, že Británia vyhostí v tejto súvislosti 23 ruských diplomatov. Ide o najväčšie vyhostenie od čias studenej vojny, informovala agentúra AP. Rusko už na tento počin stihlo zareagovať a mieni ako odvetný krok pristúpiť k vyhosteniu britských diplomatov. Uviedla spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie ruského veľvyslanca v Británii Alexandra Jakovenka.

Prípad otráveného agenta rozpútal slovnú vojnu: Rusko sa Britom vyhráža jadrovými zbraňami

Theresa Mayová dnes okolo pol druhej stredoeurópskeho času informovala poslancov britského parlamentu o opatreniach, ktoré Británia v reakcii na Skripaľov prípad voči Rusku prijme. Londýn pristúpi k vypovedaniu 23 ruských diplomatov. Na opustenie krajiny budú mať zrejme týždeň.

Británia tiež zruší plánované schôdzky s Rusmi na najvyššej úrovni, informovala Mayová. Bude sa to podľa nej týkať napríklad chystaného stretnutia s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Členovia vlády ani kráľovskej rodiny tiež nepôjdu na majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa budú v Rusku konať v júni a júli. Mayová zároveň zdôraznila, že nie je v britskom národnom záujme úplne prerušiť dialóg s Ruskom a že Británia nemá nič proti ruskému ľudu.

"Zmrazíme ruské štátne aktíva, kdekoľvek budeme mať dôkaz, že by mohli byť použité na ohrozenie života či majetku britských občanov alebo ľudí v Británii žijúcich," oznámila Mayová ďalšie opatrenia prijaté v súvislosti so Skripaľovou kauzou. Británia podľa nej takisto posilní svoje možnosti ukladať sankcie za porušovanie ľudských práv.

Sergej Skripaľ
Zobraziť galériu (11)
Sergej Skripaľ  (Zdroj: SITA/AP/Misha Japaridze)

Kvôli Skripaľovej kauze Británia podľa premiérky preverí, či nie je potrebné prijať nové opatrenia namierené proti špionáži. "Je tragické, že sa prezident Putin rozhodol konať týmto spôsobom," uviedla Mayová. Zároveň poďakovala za podporu, akej sa Británii v posledných dňoch dostalo od radu spojeneckých krajín.

Mayová povedala, že Rusko prejavilo "pohŕdanie" v súvislosti s britskou žiadosťou o vysvetlenie pokusu o vraždu Skripaľa a jeho dcéry. Činy Ruska predstavujú podľa nej "nezákonné použitie sily".

Premiérka Theresa Mayová v pondelok uviedla, že za útok na Skripaľa a jeho dcéru Juliu je s vysokou pravdepodobnosťou zodpovedné Rusko. Moskve dala čas do utorkovej polnoci, aby vysvetlila, ako sa nervová látka Novičok, ktorú vyvinula armáda Sovietskeho zväzu, dostala do Británie. Rusko, ktoré je rovnako ako Británia stálym členom Bezpečnostnej rady OSN s právom veta, odmietlo na britské ultimátum reagovať.

Najväčší spor od konca
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Odveta Ruska

"K vyhosteniu (diplomatov) dôjde. Ako je v diplomatickej praxi zvykom, ruská strana bude odpovedať," povedal v rozhovore pre Sky News ruský veľvyslanec v Británii Alexander Jakovenko s tým, že to, čo urobila britská vláda, je "absolútne neprijateľné", pričom v diplomacii vždy "platí pravidlo reciprocity".

Výsledok rokovania Rady bezpečnosti OSN

Bezpečnostná rada OSN dnes na žiadosť Británie začala prerokúvať prípad otravy bývalého ruského agenta v britských službách Sergeja Skripaľa. Veľvyslankyňa USA Nikki Haleyová vo svojom vystúpení obvinila Rusko zo zodpovednosti za Skripaľovu otravu. Jej ruský kolega Vasilij Nebenzja obvinenia namierené proti Moskve označil za nezodpovedné a neprijateľné.

"Myslíme si, že Rusko je zodpovedné (za otravu Skripaľa)," povedal Haleyová s poukazom na to, že nejde o "ojedinelý incident". "Spojené štáty sú úplne solidárne so Spojeným kráľovstvom," dodala americká diplomatka.

Najväčší spor od konca
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Nebenzja povedal, že Británia nie je vo vyšetrovaní transparentná, pretože sa nepodelila s Ruskom o doterajšie výsledky vyšetrovania. Dokonca tvrdil, že Británia je najpravdepodobnejším zdrojom použitej nervovo paralytickej látky Novičok, ktorá bola použitá. Zároveň vyhlásil, že Moskva má informácie, že sa proti Rusku chystá kyberútok. Upozornil, že jeho krajina je pripravená podniknúť odvetné opatrenia.

Francúzsky veľvyslanec v OSN François Delattre, bez toho, aby priamo prisúdil zodpovednosť Rusku, tiež vyslovil Británii "plnú podporu" a "úplnú solidaritu Francúzska". Niekoľko krajín ako Francúzsko, Kuvajt a Rovníková Guinea využilo verejné zasadnutie Bezpečnostnej rady, aby sa vyžadoval ďalší posun vedúci k tomu, aby sa zabránilo používaniu chemických zbraní vo svete.

Ďalší mŕtvy Rus

V Británii našli mŕtveho bývalého spolupracovníka medzičasom už tiež nebohého ruského oligarchu Borisa Berezovského. Informovala o tom v utorok rozhlasová stanica Echo Moskvy. Ruský denník Kommersant napísal, že na tele 69-ročného podnikateľa Nikolaja Gluškova sa našli stopy po dusení. Podľa denníka však zatiaľ nie je jasné, či ide o vraždu alebo samovraždu. Agentúra TASS uviedla, že vyšetrovaním Gluškovovej smrti sa zaoberá protiteroristické oddelenie britskej polície.

Chemická látka Novičok

Za otrávenie dvojitého agenta Skripala, ktorý pracoval aj pre britskú tajnú službu, je podľa vyhlásenia Mayovej zodpovedné Rusko, a to buď priamo za tento čin, alebo za to, že dovolilo, aby sa nervová látka dostala do rúk iných. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová označila prejav Mayovej za rozprávku a cirkusové predstavenie.

Najväčší spor od konca
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Látku Novičok (Nováčik) podľa Kommersantu vyvinuli pracovníci ruského Štátneho vedecko-výskumného ústavu organickej chémie a technológie (GNIIOChT) koncom 80. rokov minulého storočia. Dostali za ňu vraj Leninovu cenu, jedno z najvyšších sovietskych štátnych vyznamenaní.

Novičok bol vyvinutý v rámci tajného projektu Foliant ako takzvaná binárna chemická zbraň, napísal Kommersant s odvolaním na slová jeho tvorcov Vladimira Ugleva a Vila Mirzajanova. Do "bojového stavu" sa látka uvádza tesne pred použitím, keď sa spoja samostatne neškodné komponenty. Oficiálny vývoj takýchto látok zakazujú medzinárodné zmluvy, podľa ruského denníka je ale získanie dôkazov o ich výrobe krajne ťažké.

Najväčší spor od konca
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Vyjadrenie Angely Merkelovej

Európska únia sa podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v spoločnom stanovisku vyjadrí k útoku nervovo paralytickou látkou proti bývalému ruskému agentovi v Británii, z ktorého britská premiérka Theresa Mayová obvinila Rusko. Merkelová to uviedla v rozhovore s verejnoprávnou televíziou ARD.

Moskva by podľa nej aj nemeckej diplomacie mala byť transparentná. "Berieme závery britskej vlády veľmi vážne. Predložíme spoločný európsky názor," povedala Merkelová s tým, že najvyšší predstavitelia členských krajín EÚ sa stretnú budúci týždeň.

Najväčší spor od konca
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Vyhrážky Ruska

Rusko vyzvalo Britániu, aby prestala so zastrašovaním a vyvarovala sa používania "jazyka ultimát" vo vzťahu k jadrovej veľmoci.

Uviedla to v utorok v Moskve pre televíziu Rossija 1 hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorá súčasne vyjadrila pochybnosti o zorientovanosti britskej vlády v otázkach jadrového odzbrojenia. Ako informovala agentúra Interfax, Zacharovová spochybnila aj kompetentnosť britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona.

Reakcia NATO, je to útok

Krajiny Severoatlantickej aliancie dnes vyzvali Rusko, aby odpovedalo na všetky otázky, ktoré má Británia v súvislosti s nedávnym pokusom o vraždu niekdajšieho dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovou látkou v Británii. Vo vyhlásení dnes štáty NATO dali najavo znepokojenie z prvého "ofenzívneho použitia" nervovej látky na území členského štátu aliancie od jej vzniku v roku 1949. Britom spojenci ponúkli podporu pri ďalšom vyšetrovaní incidentu.

Spojenci sa dnes zhodli, že útok nervovou látkou v Británii bol jasným porušením medzinárodných noriem a dohôd. Pripomenuli, že aliancia opakovane odsudzovala použitie chemických zbraní v Sýrii. "NATO považuje každé použitie chemických zbraní za ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti," uviedla dnes aliancia vo vyhlásení z rokovania diplomatov členských krajín.

Odporúčanie pre Britov v Rusku

Británia dnes vyzvala svojich občanov, ktorí cestujú do Ruska, aby sa tam kvôli zvýšenému napätiu medzi oboma krajinami vyhýbali debatám o politike. Správať sa majú obozretne a nemali by sa zúčastniť žiadnych protestov či demonštrácií. Oznámilo to dnes britské ministerstvo zahraničia.

Najväčší spor od konca
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham/Andrew Matthews)

Rok 1971

Británia vypovedala zrejme v najväčšej špionážnej afére medzi Moskvou a Londýnom 105 sovietskych diplomatov a úradníkov, väčšinou spravodajských dôstojníkov. Moskva recipročne vypovedala 18 britských občanov a formálne odvolala svojho veľvyslanca, ktorý však bol v tom čase v Moskve. Do Londýna sa vrátil až v polovici roka 1972.

Lavrov odmietol britské obvinenia

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu vyhlásil, že útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna v Británii bol "s najväčšou pravdepodobnosťou inšpirovaný" Moskvou. Uviedol tiež, že celú záležitosť predloží lídrom Európskej únie na budúcotýždňovom summite v Bruseli.

Najväčší spor od konca
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Matthews)

Na Twitteri konštatoval, že vyjadril plnú solidaritu s britskou premiérkou Theresou Mayovou v súvislosti s "brutálnym útokom inšpirovaným, s najväčšou pravdepodobnosťou, Moskvou".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu odmietol britské obvinenia z účasti na útoku na bývalého agenta. Uviedol, že Rusko nemá žiaden motív otráviť Skripaľa, ale "tí, ktorí chcú pretláčať svoju rusofóbnu kampaň vo všetkých sférach života, ho mohli mať".

Lavrov odmietol britské obvinenia ako nepodložené a prirovnal Londýn k prokurátorovi, ktorý dozeral na čistky sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Prokurátor mal povedať, že priznanie postačuje na odsúdenie človeka. Podľa Lavrova Londýn išiel ešte ďalej a očakáva, že svet bude dôverovať britským podozreniam voči Rusku.

Policajtky hliadkujú pred domom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja boli v bezvedomí a ich stav je kritický. Britská premiérka Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70. - 80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.

Viac o téme: OtravaSalisburySergej SkripalNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu