Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kauza Skripaľ vrcholí: Najväčšie vyhostenie diplomatov od čias studenej vojny

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/PA via AP)

LONDÝN - Ruský štát je vinný z pokusu o vraždu bývalého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry. Vyhlásila to v stredu britská premiérka Theresa Mayová s tým, že Británia vyhostí v tejto súvislosti 23 ruských diplomatov. Ide o najväčšie vyhostenie od čias studenej vojny, informovala agentúra AP.

Prípady spolu nesúvisia

Britská polícia nemá informácie, ktoré by svedčili o súvislosti medzi otrávením bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a smrťou spolupracovníka ruského oligarchu Borisa Berezovského. Uvádza sa to vo vyhlásení polície zverejnenom v noci na stredu v Londýne.

Polícia uviedla, že "nie je dôvod predpokladať, že smrť (Nikolaja) Gluškova súvisí s incidentom v Salisbury", kde 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom našli bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Obaja boli v bezvedomí a ich stav je kritický.

Britská premiérka Theresa Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.

Agentúra Interfax informovala, že Gluškovov advokát Andrej Borovkov už v utorok potvrdil smrť svojho mandanta. "Kedy zomrel, nie je známe, podobne ako nie sú známe ani okolnosti a príčina smrti," spresnil.

V Rusku bol podnikateľ Gluškov vlani v marci v neprítomnosti odsúdený na osem rokov väzenia za machinácie s finančnými prostriedkami leteckej spoločnosti Aeroflot, pranie špinavých peňazí a ďalšie finančné trestné činy. Do tejto trestnej činnosti bol podľa Ruska zapletený aj Berezovskij. Posledné roky Gluškov prežil v Spojenom kráľovstve, kde mu v roku 2010 udelili politický azyl.

Novičok nemusí byť z Ruska

Britský odborník na chemické zbrane Andrew Weber tvrdí, že nervovoparalytická látka novičok, ktorá bola podľa britských úradov použitá pri pokuse o likvidáciu bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky Sergeja Skripaľa, mohla byť vyrobená za hranicami Ruska, ak "vzorec" látky svojho času unikol zo sovietskych laboratórií.

Weber pre britský denník The Telegraph uviedol, že v tejto veci existujú dva scenáre: buď ide o operáciu ruského vedenia s cieľom zabiť bývalého agenta GRU, ktorého považujú za zradcu; alebo príslušné laboratórium nad touto látkou stratilo kontrolu. Existuje totiž obava, že chemické vzorce sa stali verejne dostupnými a že niektoré krajiny sa rozhodli zaobstarať si takéto látky.

Látka novičok patrí do štvrtej generácie série nervovoparalytických látok. K tretej generácii sa radí látka VX, ktorá bola použitá vlani vo februári v Malajzii pri útoku na brata severokórejského lídra Kim Čong-nama. Weber poznamenal, že doteraz nikdy nebolo zaznamenané použitie látky štvrtej generácie.

Britský expert poznamenal, že novičok sa v sovietskych laboratóriách pôvodne vyvíjal tak, aby obišiel nielen systém ochrany NATO, ale aby jeho výroba nespadala ani pod Dohovor o zákaze chemických zbraní. Dôležitý je aj fakt, že novičok sa v spomínanom dohovore neuvádza v zozname zakázaných bojových látok, dodal Weber.

Agentúra Interfax medzičasom citovala prezidenta medzinárodnej asociácie veteránov protiteroristickej jednotky Alfa, Sergeja Gončarova, podľa ktorého ruské tajné služby už pred niekoľkými desaťročiami prestali s praxou likvidácie "prebehlíkov" a "už vôbec" neútočia na ľudí pomocou nervovoparalytických látok.

Podľa Gončarova sa s touto praxou skončilo v období po smrti sovietskeho diktátora Josifa Stalina a novodobých dejinách "o tom (skoncovaní s praxou likvidácie prebehnutých agentov) možno hovoriť s istotou". Chemik Vil Mirzajanov, ktorý sa považuje za jedného z hlavných vývojárov novička, žije podľa ruských médií v americkom štáte New Jersey.

Koniec ultimáta

Britská premiérka Theresa Mayová oznámi v stredu sériu opatrení proti Rusku po vypršaní termínu, do ktorého mala Moskva vysvetliť, ako došlo k použitiu nervovoparalytickej bojovej látky na otrávenie bývalého dvojitého agenta v Spojenom kráľovstve. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Rusko akúkoľvek účasť na pokuse o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije v anglickom meste Salisbury odmieta. Premiérka Mayová sa v stredu stretne vo svojom úrade na Downning Street s vysokopostavenými predstaviteľmi tajných služieb. Následne bude o vývoji celej situácie informovať poslancov.

Minister zahraničných vecí Boris Johnson uviedol, že ak by sa tento útok ukázal ako "priamy čin" ruského štátu, bolo by to "jednoznačné porušenie dohovoru o chemických zbraniach, porušenie medzinárodného práva a hrozba pre tých, ktorí dodržiavajú medzinárodný poriadok založený na pravidlách". Rezort diplomacie bude o tejto záležitosti informovať zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) - politického rozhodovacieho orgánu NATO.

Downing Street oznámil, že má v tejto kauze podporu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý počas telefonátu súhlasil, že Moskva "musí poskytnúť jednoznačné odpovede na to, ako došlo k použitiu tejto látky". Spomínaný útok odsúdili a pomoc Británii ponúkli aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ako aj trojica pobaltských štátov susediacich s Ruskom. Britská vláda doposiaľ kroky, ktoré proti Rusku prichádzajú do úvahy, nezverejnila.

Kremeľ prepojenie odmieta

Rusko odmieta ultimátum, ktoré mu Británia dala na vysvetlenie použitia nervovoparalytickej bojovej látky na otrávenie bývalého dvojitého agenta v Spojenom kráľovstve. Povedal to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko podľa Peskova odmieta "slovník ultimát" s tým, že Británia doteraz ponúkala len "neopodstatnené obvinenia, ktoré nie sú odôvodnené žiadnymi dôkazmi". Rusko bude spolupracovať pri vyšetrovaní, nevidí však ochotu Británie odplatiť túto snahu.

Kremeľ zároveň pohrozil odvetou, pokiaľ by Británia pristúpila "k nezákonným krokom proti ruským médiám v Spojenom kráľovstve". "Moskva nebude akceptovať absolútne nepodložené obvinenia, ktoré nie sú odôvodnené žiadnymi dôkazmi," povedal Peskov. "Dúfame, že zvíťazí zdravý rozum," dodal.

Britský úrad pre rozhlasové a televízne vysielanie (Ofcom) v utorok varoval držiteľa licencie na vysielanie stanice RT v Británii - nezávislú neziskovú organizáciu TV News - pred prípadnými sankciami v dôsledku "kauzy Skripaľ". 

Poženú to pred OSN

Veľká Británia vyzvala na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, kde by sa mal prediskutovať útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom Salisbury. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na britský rezort zahraničia.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu vyhlásil, že útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna v Británii bol "s najväčšou pravdepodobnosťou inšpirovaný" Moskvou. Uviedol tiež, že celú záležitosť predloží lídrom Európskej únie na budúcotýždňovom summite v Bruseli. Na Twitteri konštatoval, že vyjadril plnú solidaritu s britskou premiérkou Theresou Mayovou v súvislosti s "brutálnym útokom inšpirovaným, s najväčšou pravdepodobnosťou, Moskvou".

Viac o téme: OtravaTheresa MayováSergej SkripaľNikolaja Gluškov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu