Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chorvátsko sužujú povodne, pomáha aj armáda: Pri hranici s Bosnou a Hercegovinou výnimočný stav

(Zdroj: SITA/AP)

ZÁHREB - Vo viacerých regiónoch Chorvátska vyhlásili povodňové nebezpečenstvo, v Hrvatskej Kostajnici neďaleko hranice s Bosnou a Hercegovinou platí dokonca výnimočný stav. Po zosuve pôdy odtiaľ hlásia viacero zrútených domov, našťastie bez obetí na životoch.

Zasiahnutú oblasť navštívili tak chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, ako aj minister obrany Damir Krstičevič, ktorí prisľúbili obyvateľom v núdzi maximálnu možnú pomoc. Informácie priniesli chorvátska verejnoprávna televízia HRT, ako aj tlačová agentúra MTI.

V spomínanom mestečku ležiacom južne od Petrinje a Sisaku došlo v noci na utorok k zvýšeniu hladiny rieky Una na kritickú hodnotu 450 cm. Masy vody sa vyliali z koryta a zaplavili asi 50 domov, viacero dvorov a početné pivničné priestory. Na niektorých miestach došlo aj k poškodeniu asfaltového povrchu ciest.

Povodne hlásia aj z okolia Karlovacu ležiaceho juhozápadne od Záhrebu. Mesto leží pri ústí štyroch riek -  Kupy, Mrežnice, Korany a Dobry. Pri ochrane ohrozených lokalít pomáhajú aj príslušníci chorvátskych ozbrojených síl.

Viac o téme: PovodneChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu