Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump urobil šokujúci krok, dôvod nikto nepozná: Odvolal Tillersona, aj jeho námestníka

Rex Tillerson a Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Rex Tillerson a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok na Twitteri oznámil, že odvoláva doterajšieho ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona a na jeho post vymenúva doterajšieho šéfa tajnej služby CIA Mikea Pompea.

Trump o svojom rozhodnutí pôvodne informoval iba prostredníctvom príspevku na Twitteri, v ktorom sa Tillersonovi poďakoval za jeho pôsobenie vo funkcii amerického ministra zahraničných vecí a vyjadril presvedčenie, že jeho nástupca Pompeo bude vo svojej novej funkcii šéfa americkej diplomacie vykonávať "fantastickú prácu".

Neskôr, na krátkom brífingu s novinármi pred odletom na návštevu Kalifornie, Trump ešte povedal, že podľa neho bude teraz Tillerson "oveľa šťastnejší". Podľa Goldsteina je to však nezmysel a Tillerson "mal veľký záujem na zotrvaní" vo svojej funkcii, pretože mal pocit, že práve teraz sa dávajú do pohybu veci, na ktorých dlhodobo pracoval. "Želáme ministrovi Pompeovi, nech sa mu darí," povedal Goldstein.

Rex Tillerson a Donald
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Pompea na čele CIA nahradí jeho doterajšia zástupkyňa Gina Haspel. Tillersona nečakaná správa o jeho odvolaní zastihla v čase, keď sa práve vracia do USA z návštevy Afriky. Informácie pochádzajú z agentúry AP a z webstránky britskej spoločnosti BBC.

Dôvod odvolania Tillersona zatiaľ nikto nepozná, Trump tvrdí, že sa rozhodol "sám od seba"

Dôvod, pre ktorý sa americký prezident Donald Trump v utorok rozhodol odvolať doterajšieho ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona a nahradiť ho doterajším šéfom tajnej služby CIA Mikeom Pompeom, zatiaľ zostáva záhadou, uvádzajú americké médiá. Trump zatiaľ povedal iba toľko, že sa pre tento krok rozhodol "sám od seba".

Agentúra Associated Press cituje námestníka amerického ministerstva zahraničných vecí pre verejnú diplomaciu Stevea Goldsteina, podľa ktorého Trumpovo rozhodnutie všetkých v Tillersonovom tíme prekvapilo a ani samotný minister nepozná dôvod svojho odvolania.

Rôznia sa informácie o tom, kedy sa Tillerson o svojom odvolaní dozvedel. Podľa niektorých ho Trumpovo rozhodnutie zaskočilo v utorok, v čase, keď sa práve vracal do USA z návštevy Afriky. Podľa dvoch diplomatov, ktorí si priali zostať v anonymite, o ňom, naopak, vedel už od piatku.

Trump v utorok americkým novinárom povedal, že s Tillersonom hovorili o jeho odvolaní priebežne "už veľmi dlhý čas" a nezhody medzi nimi boli už dlhšie známe, pričom sa týkali napríklad prístupu Spojených štátov k otázke Iránu a jeho jadrového programu.

Z funkcie odvolali aj Tillersonovho námestníka Steva Goldsteina

Americký prezident Donald Trump neodvolal v utorok len ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona, ale o funkciu prišiel aj jeden z jeho najbližších spolupracovníkov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dvoch nemenovaných amerických predstaviteľov.

Z funkcie bol na podnet Bieleho domu uvoľnený Steve Goldstein, doterajší námestník ministra zahraničných vecí pre verejnú diplomaciu a verejné otázky. Podľa citovaných zdrojov sa o svojom odvolaní dozvedel krátko po tom, ako spochybnil oficiálnu interpretáciu okolností Tillersonovho odchodu. 

Goldstein totiž vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že Tillerson "nepoznal dôvod" svojho odvolania. Minister sa podľa neho dozvedel o svojom uvoľnení z funkcie iba v utorok ráno, a to z príspevku, ktorý Donald Trump zverejnil na svojom twitterovom účte. Agentúre AP sa bezprostredne nepodarilo získať Goldsteinovo vyjadrenie k okolnostiam jeho odvolania. Steve Goldstein bol vo funkcii len tri mesiace a nevôľu Bieleho domu vzbudil už viacerými svojimi vyjadreniami.

Viac o téme: Donald TrumpRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu