Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalý taliansky premiér: Väčšina členov Demokratickej strany si neželá vládu s extrémistami

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA/AP Photo/Domenico Stinellis)

MILÁNO - Bývalý taliansky premiér Matteo Renzi v pondelok uviedol, že väčšina členskej základne Demokratickej strany (PD) sa domnieva, že strana by mala zostať v opozícii a nepodporiť vládu pravého stredu a ani vládu vedenú populistickým Hnutím piatich hviezd (M5S).

Očakáva sa, že Renzi v pondelok oficiálne odstúpi z vedenia PD, ktoré sa schádza na svojom prvom rokovaní od nedávnych parlamentných volieb. PD v nich dosiahla najhorší výsledok vo svojich dejinách - na úrovni 18-19 percent.

Parlamentné voľby v Taliansku vytvorili patovú situáciu, keďže žiadna zo strán nezískala dostatok hlasov na to, aby mohla vytvoriť vládu samostatne. Čoskoro sa preto začnú rokovania, ktorých cieľom by mal byť vznik stabilnej vlády, pričom podľa analytikov by mohli trvať celé týždne.

Euroskeptické a protisystémové M5S je najväčšou stranou s takmer tretinou získaných hlasov. V dolnej komore parlamentu však celkovo najviac kresiel obsadili strany pravicovej koalície združenej okolo krajne pravicovej Ligy Severu (LN) a subjektu Vpred Taliansko (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho. Renzi v rozhovore pre denník Corriere della Sera vyhlásil, že v rámci PD "nikto nechce vytvoriť vládu s extrémistami". Za extrémistov Renzi označuje okrem M5S aj LN.

Viac o téme: VoľbyExtrémistiTalianskoMilánoDemokratická stranaMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu