Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mjanmarské úrady nepoznajú hanbu: Na miestach spálených dedín stavajú základne

Utečenecký tábor vyhnaných Rohingov.
Utečenecký tábor vyhnaných Rohingov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Dar Yasin, File)

RANGÚN - Mjanmarsko buduje vojenské základne a ďalšiu infraštruktúru na mieste spálených a so zemou zrovnaných dedín, v ktorých predtým žila menšina moslimských Rohingov. V pondelok o tom informovala organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International s odvolaním sa na družicové zábery.

Amnesty v správe upozornila, že pôdu v Jakchainskom štáte predtým obývanú spomínanou menšinou Rohingov militarizujú "alarmujúcou rýchlosťou" a stavajú na nej pohraničné stanovištia, základne a pristávacie plochy pre vrtuľníky. Mjanmarská armáda spustila vlani v auguste rozsiahlu ofenzívu proti Rohingom, ktorí preto začali hľadať útočisko v susednom Bangladéši, kam ich ušlo takmer 700.000, pripomína agentúra DPA.

"To, čoho sme svedkami v Jakchainskom štáte, je dramatické obsadzovanie pôdy armádou. Nové základne sa stavajú pre tie isté bezpečnostné sily, ktoré spáchali na Rohingoch zločiny proti ľudskosti," uviedla Tirana Hassanová, vedúca krízového programu Amnesty International. Rohingovia, ktorí ušli z Mjanmarska do Bangladéša, hlásili, že mjanmarská armáda páchala vraždy, znásilnenia a podpaľačstvo.

Mjanmarsko, s väčšinovým budhistickým obyvateľstvom, v januári oznámilo, že je pripravené na návrat rohinských utečencov z Bangladéša do vlasti. Avšak organizácie na ochranu ľudských práv a OSN varovali, že podmienky na severe Jakchainského štátu nie sú vhodné pre ich návrat.

Viac o téme: MjanmarskoRohingovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu