Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Havária tureckého lietadla: Detaily tragického letu, ženy sa boli lúčiť so slobodou

(Zdroj: AP Photo/Yigit Cicekci)

ISTANBUL - Pri zrútení súkromného tureckého lietadla na západe Iránu zahynulo v nedeľu všetkých 11 ľudí na palube. Správy o smrti ôsmich pasažierov a troch členov posádky potvrdili večer miestneho času záchranári na mieste havárie. Stroj spadol popoludní v hornatom teréne a explodoval, píše agentúra DPA.

Medzi obeťami sú najmä mladé ženy, uviedli záchranári podľa iránskej tlačovej agentúry ISNA. Na mieste nehody panovalo zlé počasie a nie je jasné, ako dlho môže trvať pátranie po telách v takmer dvojmetrovom snehu. Dosiaľ podľa správy našli len časti tiel, ktorých identifikácia bude zrejme možná len na základe DNA testov.

Turecká štátna agentúra Anadolu informovala, že lietadlo zmizlo z radaru 70 minút po vstupe do iránskeho vzdušného priestoru. Na palube bolo osem cestujúcich, dvaja piloti a jedna letuška. Stroj patril tureckému investičnému holdingu Bašaran a smeroval z mesta Šardžá v Spojených arabských emirátoch (SAE) do Istanbulu.

Turecké lietadlo sa zrútilo neďaleko mesta Šahr-e Kord, metropoly provincie Čahármahál a Bachtijárí, uviedol iránsky úrad pre civilnú leteckú dopravu. Na miesto nehody vyslali viacero záchranných tímov a ponáhľali sa tam aj obyvatelia okolitých dedín, aby pomohli prípadným preživším. Prístup do zasneženej oblasti pohoria Zagros však nebol jednoduchý.

Turecká televízia NTV a noviny Daily Sabah informovali, že súkromným lietadlom cestovala dcéra majiteľa zmienenej firmy a sedem jej kamarátok. Ženy sa vracali z Dubaja z dámskej "rozlúčky so slobodou" pred svadbou plánovanou na koniec mesiaca. Turecká tlačová agentúra Dogan identifikovala havarované lietadlo ako Bombardier Challenger CL-604.

K havárii došlo krátko po tom, ako sa na juhu Iránu vo februári zrútilo lietadlo typu ATR-72 spoločnosti Iran Aseman Airlines, pričom zahynulo všetkých 65 ľudí na palube. Lietadlo smerovalo v rámci vnútroštátnej linky z Teheránu do mesta Jásúdž. Stroj sa zrútil neďaleko mesta Semirom v provincii Isfahán.

Našli čiernu skrinku

Iránske záchranné služby našli čiernu skrinku z tureckého súkromného lietadla, ktoré havarovalo v Iráne, keď letelo zo Spojených arabských emirátov (SAE) do Istanbulu. V pondelok o tom informovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA. Podľa agentúrnej správy záchranári zatiaľ objavili desať tiel.

Stále nie je jasné, čo spôsobilo pád stroja, ale jeden svedok povedal pre štátnu televíziu, že Bombardier CL604 pred nárazom do hôr horel. Nález čiernej skrinky pomôže vyšetrovateľom pri zisťovaní príčiny havárie.

Viac o téme: NehodaTragédiaHaváriaLietadloTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu