Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čínsky prezident bude vládnuť neobmedzene: Komunisti urobili z hlavy štátu doživotnú funkciu

Si Ťin-pching
Si Ťin-pching (Zdroj: TASR/Fred Dufour/Pool Photo via AP)

PEKING - Čínsky parlament schválil v nedeľu návrh na zrušenie ustanovenia v ústave, podľa ktorého prezident krajiny môže pôsobiť vo funkcii maximálne dve po sebe idúce funkčné obdobia, informovala agentúra AP.

Plenárne zasadnutie čínskeho parlamentu dnes schválilo zmenu ústavy, z ktorej sa odstráni klauzula obmedzujúca výkon funkcie prezidenta na desať rokov. Podľa očakávania hladko prešiel návrh ČKS, ktorý posilní pozíciu súčasnej hlavy štátu Si Ťin-pchinga. Ten bude môcť teraz vládnuť neobmedzene.

Ústava doteraz obmedzovala výkon funkcie prezidenta a viceprezidenta na dva po sebe nasledujúce funkčné obdobia, teda na desať rokov. Vládnuca komunistická strana minulý mesiac podala návrh na vyškrtnutie príslušnej klauzuly z ústavy, delegáti plenárneho zasadnutia Národného ľudového zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) o ňom hlasovali dnes.

Návrh prešiel podľa očakávania hladko. Ako uviedla agentúra Reuters, od bezmála 3000 delegátov získal len dva hlasy proti, traja delegáti sa hlasovania zdržali. Schválenie ústavné zmeny umožnia prezidentovi Si Ťin-pching zotrvať vo funkcii aj po vypršaní druhého funkčného obdobia v roku 2023.

Si Ťin-pching sa dostal do čela strany koncom roka 2012 a sústredil odvtedy vo svojich rukách toľko moci, ako žiadny iný čínsky vodca najmenej za posledných 25 rokov. Prezidentom je od marca 2013. Západ a čínska opozície prezidenta kritizujú, že jeho pôsobenie v čele krajiny je sprevádzané návratom kultu osobnosti okolo hlavy štátu a tiež posilnením represií voči ochrancom demokracie a ľudských práv.

V Číne je prezident stále nesmierne populárny, okrem iného vďaka svojmu nekompromisnému ťaženiu proti korupcii. Proti plánu na jeho možné doživotný vládnutia ale vystúpil rad ľudí na internete, ktorí varovali pred nástupom diktatúry v štýle KĽDR a návratu k ére Mao Ce-tunga.

Viac o téme: PrezidentČínaSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu