Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Erdogan stratil nervy, Ankare treba prísť na pomoc: Hej, NATO, kde si?

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Kayhan Ozer/Pool Photo via AP)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu kritizoval Severoatlantickú alianciu za to, že nepodporuje vojenské operácie Turecka proti kurdským bojovníkom v Sýrii.

NATO by podľa Erdogana malo prísť Ankare na pomoc, pretože sýrski Kurdi ohrozujú hranice Turecka ako jednej z členských krajín Aliancie. "Hej, NATO, kde si?" spýtal sa v tejto súvislosti Erdogan a obvinil Alianciu z dvojakých štandardov. Jeho slová citovala agentúra AP. Prezident pred novinármi zdôraznil, že Turecko už viackrát vyslalo svojich vojakov do oblastí konfliktov, keď bolo o to požiadané, v Sýrii však teraz od NATO žiadnu podporu nedostáva. 

Turecká armáda v spolupráci so sýrskymi povstalcami spustila 20. januára ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín na severozápade Sýrie. Cieľom operácie "Olivová ratolesť" je podľa Ankary eliminácia "teroristov" a zaistenie bezpečnosti a stability pozdĺž hraníc Turecka. Afrín kontrolujú kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú spojencami USA v boji proti džihádistickej organizácii Daeš.

Viac o téme: KritikaNATOTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu