Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Susedné Česko sa pridalo k Slovensku: V Prahe a Brne protestujú nespokojní ľudia

Protest v Prahe
Protest v Prahe (Zdroj: FB / Martin Poliačik)

PRAHA/BRNO - Pochodov za slušnosť sa zúčastnili stovky ľudí v aj v susednom Česku.

V Prahe si demonštranti, ktorí sa zišli pred budovou veľvyslanectva SR, priniesli aj transparenty so slovami: "Za naše deti, ktoré hľadajú pravdu za mamy." Informoval o tom spoluorganizátor pochodu Miroslav Surmánek.

"Momentálne je tu okolo 500 ľudí, očakávame, že príde viac než tisíc. Potvrdila nám to aj česká polícia, ktorá dohliada na túto akciu," spresnil a zdôraznil, že "priebeh pochodu by mal byť priateľský, určite nejde o prevrat. Vyjadrujeme svoj názor, svoju nespokojnosť."

Na pochode podľa Surmánka vystúpi viacero hostí, medzi ktorými bude český investigatívny novinár Jaroslav Kmenta, autor knihy Boss Babiš, slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová či Fedor Gál.

Doplnil, že ich požiadavky sú rovnaké ako tie, ktoré majú demonštrujúci na Slovensku, a bude sa podpisovať aj protikorupčná petícia. "Požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin," vyhlásil Surmánek.

V Brne sa pochoduje nielen za slušnosť na Slovensku, ale aj v Česku. "Atmosféra je plná nádeje. Zatiaľ je to pokojné, ale pokojné neznamená tiché. Je potrebné sa dôrazne ohradiť proti tomu, čo sa momentálne deje, či už ide o vraždu Jána Kuciaka na Slovensku alebo vyjadrenia určitých českých politikov voči novinárom," uviedol jeden z organizátorov brnianskeho pochodu Dominik Levíček a dodal, že pod sochou Masaryka na Komenského námestí sa doposiaľ zišlo približne 300 ľudí.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: ProtestPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu