Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Otrava exšpióna Skripaľa v Británii stále rezonuje: Otrávilo sa cez 20 ľudí

(Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britská polícia vo štvrtok oznámila, že celkovo 21 ľudí vyhľadalo ošetrenie po nedeľnom útoku nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju.

Oboch našli v bezvedomí na lavičke v meste Salisbury v anglickom grófstve Wiltshire. Úradujúci policajný šéf vo Wiltshire Kier Pritchard vo štvrtok pre televíziu Sky News povedal, že "mnoho" z týchto 21 ľudí absolvovalo krvné testy, dostalo pomoc a odporúčania nemocnice.

Pritchard dodal, že iba traja spomedzi ošetrených ľudí sú stále hospitalizovaní. Ide o bývalého agenta Skripaľa (66), jeho dcéru Juliju (33) a policajného seržanta Nicka Baileyho. Ten v nedeľu pristúpil k dvojici na lavičke a venoval sa jej. Podľa predstaviteľov nemocnice aj polície sa Baileyho stav zlepšuje. Skripaľ a jeho dcéra sú naďalej v kritickom stave, informovala tlačová agentúra AP.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v holandskom Haagu v krátkom písomnom vyhlásení uviedla, že je v kontakte s úradmi v Británii a rieši s nimi prípad použitia zriedkavej nervovoparalytickej látky pri útoku na bývalého ruského špióna a jeho dcéru. OPCW uviedla, že prípad "vyvoláva medzi jej členmi veľké znepokojenie".

Ministerka vnútra Amber Ruddová v Dolnej snemovni britského parlamentu povedala, že na zisťovanie, kto je zodpovedný za otravu dvojice, sú vyčlenené obrovské prostriedky. Odmietla sa vyjadriť, či z útoku upodozrieva Rusko.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson už v utorok uviedol, že incident v Salisbury mu pripomína smrť niekdajšieho ruského agenta Alexandra Litvinenka. Ten zomrel v roku 2006 po vypití čaju kontaminovaného rádioaktívnym polóniom v luxusnom londýnskom hoteli. Podľa britského ministerstva vnútra sa vyšetrovania sústreďuje na tri miesta - Skripaľov domov, bar a reštauráciu.

Viac o téme: JedOtravaVeľká BritániaSergej Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu