Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tragická havária lietadla v Sýrii: Medzi obeťami ruský generál, prihlásila sa Džajš al-Islám

Lietadlo Antonov An-26
Lietadlo Antonov An-26 (Zdroj: SITA/AP Photo/Na Son Nguyen, File)

BEJRÚT - Pri havárii ruského vojenského dopravného lietadla v Sýrii, ktorá si v utorok vyžiadala 39 obetí, zahynul aj ruský generál. Stroj Antonov An-26 sa zo zatiaľ nezistených príčin zrútil počas klesania krátko pred pristátím.

Havária sa stala len 500 metrov od pristávacej dráhy na vojenskej základni Humajmím, ktorú využíva ruská armáda v Sýrii. Pri nehode zomrelo všetkých 33 pasažierov a šesť členov posádky. Medzi mŕtvymi je aj generálmajor Vladimir Jeremejev, informovali ruské médiá. 

Základňa Humajmím leží blízko pobrežia Stredozemného mora, ďaleko od frontovej línie bojov. Napriek tomu sa v decembri stala terčom ostreľovania. Ruské ministerstvo obrany však uviedlo, že za zrútením lietadla nestálo nepriateľské ostreľovanie. Za pravdepodobnú príčinu označilo technickú chybu. O akú chybu išlo, ministerstvo zatiaľ nešpecifikovalo.

K zostreleniu ruského lietadla v Sýrii sa prihlásila skupina Džajš al-Islám

K zodpovednosti za zostrelenie ruského vojenského lietadla v Sýrii sa prihlásila skupina Džajš al-Islám (Armáda islamu), koalícia islamistických a salafistických frakcií bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Skupina svoje vyhlásenie zverejnila v stredajšom vydaní denníka ad-Dijar, ktorý vychádza v Libanone.

Džajš al-Islám je jednou z hlavných povstaleckých skupín, ktorá bojuje v enkláve východná Ghúta neďaleko sýrskeho hlavného mesta Damask, kde pri ofenzíve vládnych síl a ich spojencov prišli počas uplynulého mesiaca o život stovky ľudí. Rusko poskytuje Sýrii kľúčovú pomoc v boji proti povstalcom, ktorých Damask pravidelne označuje za teroristov.

Moskva pomohla Asadovej vláde zvrátiť vývoj konfliktu v Sýrii, ktorý vypukol v roku 2011, vo svoj prospech. V septembri 2015 tu spustila leteckú kampaň a následne posilnila aj svoju vojenskú prítomnosť na zemi. Stanica Slobodná Európa pripomína, že Rusko do utorkového leteckého incidentu prišlo v Sýrii o vyše 40 svojich vojakov a deväť vojenských lietadiel či vrtuľníkov.

Viac o téme: HaváriaLietadloSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu