Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Floridský Senát prijal zákon zavádzajúci obmedzenia v oblasti zbraní: Reakcia na masaker na škole

Lauren Book a Bill Galvano Zobraziť galériu (3)
Lauren Book a Bill Galvano (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Wallheiser)

TALLAHASSEE - V reakcii na nedávny masaker so 17 mŕtvymi na strednej škole na Floride schválil v pondelok Senát tohto amerického štátu návrh zákona, ktorý zvyšuje minimálny vek osoby kupujúcej zbraň na 21 rokov.

Návrh, ktorý je podľa mnohých demokratov nedostatočný, pretože neobsahuje zákaz niektorých poloautomatických zbraní, prešiel po trojhodinovej, často emotívnej rozprave len tesnou väčšinou 20 k 18 hlasom, informovala agentúra DPA.

Lauren Book
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Wallheiser)

Okrem toho návrh zákona zavádza trojdňovú čakaciu lehotu pri väčšine nákupov zbraní, vyčleňuje viac finančných prostriedkov na programy na liečbu osôb s psychickými problémami a umožňuje niektorým zamestnancom škôl nosiť zbraň. Úradom ďalej dáva väčšie právomoci na zhabanie zbraní a munície osobám, ktoré sa považujú za duševne choré alebo predstavujú hrozbu pre spoločnosť, a zakazuje predaj alebo držbu mechanizmov meniacich poloautomatickú zbraň na plnoautomatickú (tzv. bump stock).

Ako poznamenala agentúra AP, s návrhom zákona bol plne spokojný málokto. Demokratom sa takisto nepáčila myšlienka nechať učiteľov v obmedzenej miere nosiť zbrane, mnohým republikánom sa zasa nepozdávalo zvýšenie minimálneho vek na nákup zbraní a zavedenie čakacej lehoty. 

Rene Garcia a Bill
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Wallheiser)

Ani floridský guvernér Rick Scott nesúhlasí s ozbrojením zamestnancov škôl, podľa svojej hovorkyne, citovanej televíziou CNN, však privítal pozmeňujúci a doplňujúci návrh, obmedzujúci okruh osôb, ktorí môžu na školách nosiť zbraň. Návrh zákona teraz prerokuje floridská Snemovňa reprezentantov.

Na strednej škole Marjory Stonemanovej-Douglasovej v Parklande zastrelil 14. februára jej bývalý študent, 19-ročný Nikolas Cruz, 17 ľudí. Do areálu prišiel vyzbrojený aj plynovou maskou, dymovými granátmi a veľkým množstvom zásobníkov s nábojmi. Masaker je najkrvavejším činom v škole v USA za posledných päť rokov. Cruza už obvinili zo 17 úkladných vrážd.

Viac o téme: StreľbaZbraneFloridaSenát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu