Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Extrémne chladné počasie v Európe zabíja, nazvali ho Beštia z východu: Najmenej 59 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

BRATISLAVA - Extrémne chladné počasie, ktoré v posledných týždňoch opanovalo väčšinu európskeho kontinentu, má na svedomí už najmenej 59 ľudských životov. Tlaková níž, ktorá sa rozšírila z ruskej Sibíri, sa rozprestiera nad väčšou časťou kontinentálnej Európy aj Britských ostrovov a prináša extrémne nízke teploty až k Stredozemnému moru.

Pre túto formáciu sa v rôznych európskych krajinách zaužívali rôzne názvy, Holanďania ju nazývajú Sibírsky medveď, Švédi Snehový kanón a britské médiá ju označujú ako Beštia z východu (Beast from the East).

Najväčší počet obetí si extrémne nízke teploty vyžiadali v posledných dňoch v Poľsku. Zahynulo tam v dôsledku extrémneho počasia už 23 ľudí, pričom vo väčšine prípadov to boli bezdomovci, ktorí prespávali na ulici. Veľmi často za úmrtia bezdomovcov môže kombinácia nočných mrazov a alkoholu, ktorým sa bezdomovci snažia zahriať, no po chvíľkovej úľave im otupí zmysly a zvýši nebezpečenstvo zamrznutia.

Podľa britskej BBC, ktorá dala dokopy údaje o počte obetí súčasných mrazov z jednotlivých európskych krajín, má druhý najvyšší počet obetí po Poľsku Slovensko, kde zahynulo sedem ľudí. Nasleduje Česká republika so šiestimi obeťami, Litva s piatimi a Francúzsko so štyrmi.

Podľa meteorológov by sa v kontinentálnej Európe malo počasie v najbližších dňoch už postupne zlepšovať. Britské ostrovy si naopak podľa BBC budú musieť na ústup extrémneho počasia počkať dlhšie.

Viac o téme: ZimaPočasieEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu