Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Stav ohrozenia v Írsku: Krajinu zasiahla snehová víchrica, platí najvyššia výstraha

Snežné peklo v Írsku.
Snežné peklo v Írsku. (Zdroj: SITA/AP)

DUBLIN - Silná snehová víchrica vo štvrtok popoludní narušila železničnú, cestnú a leteckú dopravu v celom Írsku. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server thejournal.ie s tým, že medzinárodné letisko v Dubline zrušilo všetky lety. Fujavica by mala Írsku republiku sužovať aj v piatok. Cestujúcich informovali, že verejná doprava nebude pravdepodobne fungovať až do soboty rána.

Všetky svoje služby nadnes a na piatok pozastavila spoločnosť Dublin Bus zaisťujúca autobusovú dopravu v Dubline a k rovnakému opatreniu v celej krajine pristúpili aj írske železnice. V hlavnom meste Írska nepremávajú ani električky. 

V krajine vydali najvyšší - červený - stupeň výstrahy pred nepriaznivým počasím. Rýchlosť vetra by podľa meteorológov mohla dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu. Situáciu lokálne komplikuje takmer nulová viditeľnosť a husté sneženie a v pobrežných oblastiach hrozia počas prílivu záplavy. 

Severne od Dublinu hlásili výpadky elektriny do približne 2000 domácností, Letisko v Dubline informovalo pasažierov, že všetky lety budú od štvrtka 16.00 h miestneho času zrušené. Letisko nepredpokladá, že by k obnoveniu letov mohlo dôjsť už v priebehu piatka.   

Prevádzka medzinárodného letiska v Shannone síce narušená nebola, avšak mnohé letecké spoločnosti sa rozhodli kvôli bezpečnosti svoje lety zrušiť. Spoločnosť Aer Lingus pozastavila všetky lety od piatka do soboty rána a Ryanair oznámil množstvo zrušených letov na štvrtok a piatok. 

Írsky premiér Leo Varadkar podľa agentúry DPA taktiež varoval ľudí, aby vo štvrtok zostali vo svojich domovoch, kým sa búrka neupokojí. Uviedol, že by ľudia nemali riskovať svoj život a nepodceňovať nepriaznivé poveternostné podmienky. 

Viac o téme: SnehÍrsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu