Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Mrazivá apokalypsa vo svete: Nízke teploty zabíjajú, kalamita v Japonsku a zrušené lety

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Steffen Schmidt/dpa via AP)

PRAHA - Mrazy v Česku majú zrejme na svedomí už najmenej osem životov. Väčšina ľudí podľahla podchladeniu v Moravskosliezskom kraji, ďalší v Aši a Prahe. V Ostrave v posledných dňoch zamrzli traja bezdomovci, ale v prípade manželského páru, ktorý našli neďaleko obce Bocanovice v okrese Frýdek-Místek, o bezdomovcov nešlo. Vo štvrtok o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Starší manželia sa vracali z oslavy v čase, keď nočné teploty klesali až k mínus 20 stupňom Celzia. Muža a ženu vo veku 67 a 63 rokov našli ľudia ležať neďaleko seba. Podľa polície ďalší muž vo veku 54 rokov bol nájdený pod schodmi domu v Karvinej-Fryštáte. Ďalších dvoch mužov a ženu našli cez víkend a v pondelok zamrznutých v Ostrave. V tomto prípade išlo o bezdomovcov.

Podľa ostravského primátora Tomáša Macuru je často problémom to, že ľudia chcú zostať na uliciach a odmietajú sa pred mrazom ukryť do zariadení, ktoré sú na to v meste určené. Podľa Macuru je v Ostrave celkovo 908 miest v azylových zariadeniach a nie sú naplno využité - vonku žije v súčasnosti 124 ľudí v 48 lokalitách. "Posielame za nimi strážnikov, aby ich prehovorili, nech sa pred mrazmi ukryjú v zariadeniach, avšak oni väčšinou nemajú záujem," dodal. Vysvetlil, že sa nechcú prispôsobiť režimu azylových zariadení, kde sa napríklad nesmie popíjať alkohol.

Pri meste Aš bol v stredu nájdený v jednom z opustených objektov 44-ročný miestny bezdomovec; príčinu smrti zamrznutím musí ešte potvrdiť pitva. Už cez víkend našla polícia ďalšieho bezdomovca vo výmenníku pri Lidli v Karlových Varoch. Príčina jeho úmrtia nie je zatiaľ známa. Takisto pražskí záchranári zaznamenali v stredu zamrznutého človeka bez domova. Presnú príčinu smrti určí tiež až pitva.

FOTO Mrazivá apokalypsa vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Steffen Schmidt/dpa via AP)

Najnižšie klesla teplota pri obci Rolava v Krušných horách - na mínus 25,2 stupňa Celzia. Väčšina staníc zaznamenala teploty medzi mínus 15 a mínus 20 stupňov. Na niekoľkých miestach padli počas stredy dlhoročné teplotné rekordy. Na vrchu Lysá hora v Moravskosliezskych Beskydách bolo ráno mínus 21 stupňov, takže 55 rokov starý rekord bol prekonaný o dva stupne, informovali Novinky.cz. 

Letisko v Ženeve uzavreli

Letisko v Ženeve vo štvrtok uzavreli do odvolania v dôsledku množstva snehu, ktoré v tomto švajčiarskom meste napadalo počas noci. Informovala o tom agentúra AP.

FOTO Mrazivá apokalypsa vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Valentin Flauraud/dpa via AP)

"Vzhľadom na panujúce poveternostné podmienky je Letisko Ženeva momentálne uzavreté pre leteckú dopravu až do ďalšieho oznámenia," uviedlo letisko na svojej webovej stránke. Oznámenie súčasne upozorňuje pasažierov, aby na letisko nateraz neprichádzali a vopred si u svojich leteckých spoločností overili, či ich lety neboli zrušené.

Očakávajú pol metra snehu

Približne 170 letov a viac ako 105 vlakových spojení zrušili vo štvrtok na japonskom ostrove Hokkaido po tom, ako tamojší meteorologický úrad vydal varovanie pred mohutným snežením a silným vetrom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Na ostrove Hokkaido by do piatka rána podľa predpovedí Japonského meteorologického úradu (JMA) mohlo napadnúť až do 70 centimetrov snehu. Pre severovýchod Japonska predpovede odhadujú novú snehovú pokrývku až do 50 centimetrov.

FOTO Mrazivá apokalypsa vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme)

Sneženie bude pritom sprevádzať silný vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až do 144 kilometrov za hodinu. JMA zároveň varuje aj pred vlnami, ktoré sa môžu zdvíhať až do výšky ôsmich metrov.

Zimné počasie si v tejto ostrovnej krajine len za február vyžiadalo najmenej desať obetí. Silné sneženie, ktoré zasiahlo japonskú metropolu Tokio koncom januára, zanechalo stovky zranených a zapríčinilo viac než 700 dopravných nehôd.

Zima kosí v Maďarsku

V extrémne chladnom počasí uplynulých štyroch dní, keď v niektorých oblastiach Maďarska klesli teploty aj pod mínus 20 stupňov Celzia, zomrelo v krajine na podchladenie 21 ľudí. Informovalo o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke Mszfszk.hu Maďarské sociálne fórum - sociálny okrúhly stôl (MSZFSZK). Väčšina obetí boli starí a chorí alebo chudobní opustení ľudia, ktorí zomreli v nevykurovanom byte či po prevezení do nemocnice z vonkajších priestranstiev.

Fórum vyzvalo obyvateľstvo, aby pomohlo ľuďom v núdzi a poskytlo im palivo, prípadne teplé miesto, kde by dokázali prežiť mimoriadne chladné dni a noci. Celkový počet obetí tejto zimy, ktorí v Maďarsku zomreli podchladením, dosiahol podľa údajov MSZFSZK ku koncu februára 185; z nich 36 zomrelo od polovice februára.

Viac o téme: ZimaSnehKalamitaPočasieMráz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu