Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ vyzvala Irán, Rusko a Turecko, aby pomohli zaistiť prímerie v Sýrii

Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová v stredu vyzvala Rusko, Irán a Turecko, aby pomohli zabezpečiť okamžitú a úplnú implementáciu trojmesačného prímeria vo Východnej Ghúte v Sýrii, ktoré bolo dohodnuté v Bezpečnostnej rade OSN, a zaistili prístup humanitárnej pomoci do oblastí, kde prebiehajú boje.

"Vyzývame vás, ako troch garantov procesu z Astany, aby ste podnikli všetky potrebné kroky na zastavenie bojov," uviedla Mogheriniová v liste, ktorý má k dispozícii agentúra DPA. Mogheriniová poslala list Rusku, Iránu a Turecku, ktoré vlani v kazašskej metropole Astana zorganizovali sedem kôl rokovaní zástupcov sýrskej vlády a opozície.

Jej výzva je reakciou na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN prijatej 24. februára, ktorá vyzýva na realizáciu "ducha rozhodnutí prijatých v Astane". Tie by mali viesť k prímeriu v celej Sýrii. V liste, ktorý Mogheriniová poslala aj ministrom zahraničných vecí 28 členských štátov EÚ a generálnemu tajomníkovi OSN, sa tiež uvádza, že dodržiavanie prímeria poskytne šancu na dosiahnutie pokroku v mierových rozhovoroch o Sýrii, ktoré sa konajú pod záštitou Organizácie Spojených národov. EÚ v dňoch 24. a 25. apríla usporiada v Bruseli medzinárodnú konferenciu o Sýrii.

Viac o téme: SýriaFederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu