Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

USA zaujalo neistý postoj voči KĽDR: Chcú sa presvedčiť, či je kórejský záujem skutočný

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Biely dom chce vedieť, či záujem Severnej Kórey začať rokovania so Spojenými štátmi predstavuje prvý krok smerom k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Hovorkyňa Sarah Sandersová sa tak podľa agentúry AP vyjadrila po tom, ako juhokórejský prezident Mun Če-in v nedeľu vyhlásil, že Pchjongjang je ochotný rokovať s Washingtonom.

Podľa Sandersovej je americký prezident Donald Trump naďalej odhodlaný dosiahnuť "úplnú, overiteľnú a nezvrátiteľnú denuklearizáciu" Kórejského polostrova. Spojené štáty, Južná Kórea a ďalšie krajiny sa zhodujú v tom, že výsledkom akéhokoľvek dialógu so Severnou Kóreou musí byť práve takáto denuklearizácia, uviedla hovorkyňa a dodala, že Trumpova "kampaň maximálneho nátlaku" musí pokračovať, kým sa Pchjongjang nevzdá svojich programov jadrových zbraní a balistických rakiet.

Trump iba v piatok oznámil nový, rozsiahly súbor amerických sankcií voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Ochotu rokovať s Washingtonom vyjadril podľa juhokórejského prezidenta Mun Če-ina severokórejský generál Kim Jong-čchol, s ktorým sa stretol pred nedeľňajším záverečným ceremoniálom zimných olympijských hier v Pjongčangu.

Agentúra Jonhap s odvolaním sa na hovorcu juhokórejského prezidenta spresnila, že Kim Jong-čchol na stretnutí povedal, že Pchjongjang "je dostatočne odhodlaný viesť dialóg medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi".

Viac o téme: USAKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu