Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pár na FOTO plánoval útok v Británii: Súd bol nemilosrdný a rozhodol o treste

Rowaida El-Hassanová a Munir Mohammed Zobraziť galériu (3)
Rowaida El-Hassanová a Munir Mohammed (Zdroj: SITA/Counter Terrorism Policing North via AP)

LONDÝN - Muža a ženu, ktorí sa skontaktovali na moslimskej zoznamovacej stránke, odsúdili vo štvrtok na dlhoročné tresty odňatia slobody za plánovanie bombového útoku v Británii, inšpirovaného teroristickou skupinou Daeš.

Prokuratúra uviedla, že žiadateľ o azyl zo Sudánu, 37-ročný Munir Mohammed a 32-ročná londýnska farmaceutka Rowaida El-Hassanová sa zoznámili na webovej stránke SingleMuslim.com. Dvojicu zblížili spoločné radikálne postoje, pričom si vymieňali videonahrávky popráv a ďalší extrémistický materiál.

Sudca Michael Topolski rozhodol, že Mohammed pôjde do väzenia na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia skôr ako o 14 rokov. El-Hassanovej udelil trest 12 rokov odňatia slobody a ďalších päť rokov väzenia podmienečne.

Munir Mohammed
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Counter Terrorism Policing North via AP)

Oboch uznali za vinných z prípravy teroristických činov ešte začiatkom januára. Sudca zhodnotil, že Mohammed sa rozhodol vyrobiť výbušné zariadenie a odpáliť ho s cieľom zabiť a ublížiť nevinným ľuďom. El-Hassanovú podľa sudcu vťahoval do svojich plánov, kým sa nestala jeho "horlivou a podporujúcou partnerkou".

Rowaida El-Hassanová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Counter Terrorism Policing North via AP)

Žalobcovia argumentovali, že Mohammed sa počas facebookovej komunikácie s mužom, o ktorom predpokladal, že je veliteľ IS, ponúkol podniknúť útok. Polícia navyše pri mužovom zatýkaní v decembri 2016 našla v jeho dome návody na zostrojenie bômb a iné komponenty.

Viac o téme: LondýnRowaida El-HassanováMunir Mohammed
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu