Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Erdogan hovoril o budúcnosti v zbrojení: Predbehneme Ameriku, vyvinieme novinku

Recep Tayip Erdogan
Recep Tayip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

ANKARA - Turecko bude pracovať na vývoji bezposádkových tankov. Chce tak minimalizovať riziká, ktoré hrozia vojakom v nasadení. Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, o ktorom informovala agentúra AP.

Erdogan to oznámil na konferencii o tureckom päťročnom rozvojovom pláne. Prezidentovo vyhlásenie prišlo v čase nasadenia tureckých jednotiek do ofenzívy proti kurdským milíciám v Sýrii.

Erdogan pritom podľa AP povedal: "Potrebujeme byť schopní vyrábať bezpposádkové tanky a my to dokážeme... Stávame sa krajinou, ktorá túto technológiu podchytí." Spojené štáty v minulosti odmietli Turecku poskytnúť bezpilotné lietadlá, drony, čo prinútilo krajinu vyvíjať a vyrábať vlastné, pripomenul turecký líder.

Do volieb v koalícii

Vládnuca turecká Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pôjde do budúcoročných volieb novej hlavy štátu spoločne so Stranou nacionalistického hnutia (MHP). Predstavitelia oboch subjektov v stredu vyhlásili, že sa dohodli na volebnom spojenectve.

Podľa agentúry Reuters je tento krok zameraný na opätovné zabezpečenie požadovaných 50 percent hlasov pre Erdogana. Dohoda uzavretá medzi AKP a MHP takisto zahŕňa opatrenia týkajúce sa volebnej bezpečnosti. Očakáva sa, že opozícia to bude vnímať ako otvorené dvere pre potenciálne manipulovanie s výsledkami hlasovania.

Vytvorenie aliancie podčiarkuje Erdoganovu pokračujúcu závislosť od MHP, najmenšej zo štyroch parlamentných frakcií. MHP minulý rok podporila hlasovanie o vytvorení prezidentského úradu so širokými exekutívnymi právomocami. Návrh legislatívy však prešiel iba tesne, keď ho podporilo 51,4 percenta tureckých zákonodarcov.

Viac o téme: Recep Tayip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu