Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecko nepovolí, odkazuje Erdogan: Ofenzíva v Sýrii bude pokračovať

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - Turecko je odhodlané pokračovať vo svojej ofenzíve zameranej na vyčistenie kurdskej enklávy Afrín v severnej Sýrii od kurdských bojovníkov aj po tom, ako do toho regiónu začali postupne vstupovať sýrske provládne sily. S odvolaním sa na slová hovorcu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom v stredu informovala agentúra AP.

Sýrske provládne sily, ktoré začali v utorok vstupovať do Afrínu, sa ešte v ten deň stiahli po ostreľovaní tureckou armádou na vzdialenosť desať kilometrov od rovnomenného mesta.

Konvoj pozostávajúci z takmer 50 vozidiel sa stiahol do oblasti východne od Aleppa, povedal v stredu novinárom hovorca Ibrahim Kalin. "Zdá sa, že ich cieľom bolo trochu sa predviesť a trochu propagandy," dodal.

Hovorca nevylúčil ani ďalšie pokusy tejto skupiny vojsť do Afrínu. Varoval však, že pokiaľ by sa postavili na stranu kurdských bojovníkov, stali by sa "oprávneným terčom".

Skupiny sýrskych provládnych bojovníkov začali v utorok vstupovať do enklávy Afrín z blízkej dediny Nubul, čo je v oblasti blízko hraníc s Tureckom.

Sýrska štátna televízia odvysielala v utorok zábery, na ktorých bolo vidieť, ako vchádza do Afrínu približne 20 vozidiel s ťažkými guľometmi. Vozidlá prevážali mnoho ozbrojencov mávajúcich sýrskymi zástavami a pokrikujúcich provládne slogany. Televízia tiež uviedla, že krátko nato začali túto zónu ostreľovať turecké vojská a novinári museli utiecť.

Afrín doteraz ovládali kurdské milície YPG, ktoré sú spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Daeš. Ankara však označuje YPG takisto za teroristickú organizáciu, a to pre údajné napojenie na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam dlhodobo bojuje za väčšiu autonómiu.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu