Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Tajná operácia armády: Turci hlásia úspech v boji s teroristami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ANKARA - V enkláve Afrín na severozápade Sýrie bolo v rámci operácie Olivová ratolesť "neutralizovaných" už 1641 "teroristov", oznámil v pondelok generálny štáb tureckej armády. Turecko používa termín "neutralizácia" v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov, poznamenáva agentúra Anadolu.

urecká armáda vo vyhlásení uviedla, že neutralizovala "teroristov" z kurdských skupín ako Strana kurdských pracujúcich (PKK), Strana demokratickej jednoty (PYD), Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ale aj z teroristickej organizácie Daeš.

Generálny štáb tureckej armády tvrdí, že cieľom operácie je nastoliť bezpečnosť a stabilitu pozdĺž hraníc Turecka a "chrániť Sýrčanov pred útlakom a krutosťou teroristov". Zároveň konštatoval, že operácia sa uskutočňuje v rámci "práv Turecka založených na medzinárodnom práve a na rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN, ako aj v rámci práva Turecka na sebaobranu podľa Charty OSN, rešpektujúc územnú celistvosť Sýrie". 

Terčom operácie sú podľa generálneho štátu len "teroristi" a armáda v "maximálnej miere" dbá na to, aby nedošlo k ujmám na strane civilného obyvateľstva. Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou otvorila nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

Afrín kontrolujú kurdské milície YPG, ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti Daeš. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku, kde bojuje za väčšiu autonómiu, zakázaná.

Viac o téme: TeroristaTureckoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu