Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Masaker v Rusku: Muž spustil paľbu na veriacich, kričal Allahu akbar!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: youtube/rt)

MACHAČKALA - Ruskom otriasol útok 22-ročného strelca, ktorého bezpečnostné kamery zachytili krátko pred krviprelievaním. Podľa ruských médií, strelec pred paľbou kričal Allahu akbar. Čečenský prezident však jeho napojenie na islam popiera.

K streľbe došlo na palacinkovom festivale, ktorý tento týždeň prebieha v Kizľare. Podľa zdroja z prostredia polície zahynuli pri streľbe štyria ľudia a štyria ďalší sa zranili, pričom strelca polícia usmrtila. Niektoré zdroje uvádzajú päť mŕtvych.

"Ľudia vychádzali z kostola po večernej bohoslužbe, keď na nich začal strieľať. Štyria ľudia boli zabití. Páchateľa zastrelili. Dvaja policajti a jedna žena boli zranení," povedal starosta Kizľaru Alexandr Šuvalov. Podľa agentúry Interfax prišli v dôsledku streľby o život štyri ženy. Páchateľa zastrelili policajti, keď sa pokúsil o útek z miesta činu. Identifikovali ho ako 22-ročného miestneho obyvateľa Chalila Chalilova, ktorý strieľal z loveckej pušky.

K nedeľnému útoku pred kostolom sa prihlásil Daeš

K nedeľnému útoku na veriacich, ktorí opúšťali bohoslužbu v ruskej republike Dagestan, sa prihlásila extrémistická skupina Daeš.  Muž bol tamojším obyvateľom, jeho manželku zadržali a v súčasnosti ju vypočúvajú. Daeš sa prihlásil k činu v pondelok na webstránke, ktorá je napojená na extrémistov. Na stránke napísali, že "moslimský útočník zaútočil na kresťanský chrám" v meste Kizľar. Pravosť vyjadrenia zatiaľ nikto nepotvrdil, no túto webstránku často používajú na zverejňovanie vyhlásení o aktivitách Daeš.

S islamom nemal nič spoločné, tvrdí prezident

Muž, ktorý zastrelil v nedeľu pred pravoslávnym kostolom v juhoruskej Dagestanskej republike piatich ľudí a štyroch zranil, nemal nič spoločné s islamom, vyhlásil prezident susedného Čečenska Ramzan Kadyrov.

"S istotou je možné povedať, že tento bandita a jeho patróni - v prípade, že mal nejakých - nemajú žiadnu priamu ani nepriamu väzbu na islam. Severný Kaukaz bol vždy regiónom úzkej spolupráce a vzájomného porozumenia medzi moslimami a kresťanmi. Takže dnes je našou povinnosťou zabraňovať útokom na naše dedičstvo, ktoré môžu podnikať provokatéri a nepriatelia Ruska," napísal Kadyrov, prezident ruskej Čečenskej republiky, na sociálnej sieti Telegram.

Ramzan Kadyrov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa Kadyrova je dôležité zistiť, kto povzbudil strelca k útoku. "Tí, ktorí boli s ním spojení, si zaslúžia prísny trest," zdôraznil Kadyrov. Kizľar, ktorý sa nachádza približne 170 kilometrov severne od dagestanskej metropoly Machačkala, má zhruba 50.000 obyvateľov. V meste žije desať etnických skupín, pričom  Rusi tvoria približne 40 percent tamojšej populácie.

Viac o téme: StreľbaRuskoRamzan KadyrovChalil ChalilovDaeš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu