Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Požiar v Tibete: VIDEO Najposvätnejší buddhistický chrám bol vypálený, ľudia prosia o záchranu

Najposvätnejší buddhistický chrám bol vypálený počas tibetských slávností
Najposvätnejší buddhistický chrám bol vypálený počas tibetských slávností (Zdroj: Twitter/RatnakarKrishn1)

LHASA – Najposvätnejší buddhistický chrám v tibetskej metropole Lhasa bol počas tradičných tibetských slávností vypálený. K požiaru prišlo v sobotu vo večerných hodinách. Chrám patrí od roku 2000 k pamiatkam svetového dedičstva UNESCO. Čínske médiá informovali, že chrám začal horieť tesne pred príchodom návštevníkov, ktorí chceli oslavovať Tibetský Nový rok, ktorý začal v piatok.

Priestory najposvätnejšieho buddhistického chrámu Džókhang v tibetskej metropole Lhasa zachvátil v sobotu požiar, ktorého príčina nebola bezprostredne známa. S odvolaním sa na čínske médiá o tom v nedeľu informovala agentúra DPA.

Požiar, ktorý v chráme vypukol približne o 18.40. hodiny miestneho času, čoskoro uhasili, uviedla oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua.

„Modlím sa, aby škody neboli vážne. V chráme sú veľmi staré pamiatky,“ povedal čínskym médiám Tsering Woeser, tibetský spisovateľ. „Pre Tibeťanov je Džókhang svätyňou,“ dodal.

Fotografie a videá zverejnené na internete zobrazovali budhistický chrám, z ktorého stúpal dym a časť strechy v plameňoch.

Obete ani zranenia neboli hlásené. Bezprostredne po požiari nebolo zrejmé, či oheň v chráme poškodil nejaké kultúrne predmety.

Džókhang dal postaviť tibetský kráľ Songcän Gampo medzi rokmi 639-647 n.l. Uložil v ňom Akšóbju - sochu Buddhu. Od roku 2000 chrám patrí k svetovému dedičstvu UNESCO.

Viac o téme: TibetPožiarLhasaChrám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu