Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šéf OSN varuje: Svetu hrozí jadrová vojna, vyzýva na mierové riešenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MNÍCHOV – Verbálny prejav generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) otriasol celým svetom. António Guterres na piatkovej konferencii týkajúcej sa mierových a bezpečnostných riešení v súčasnej kríze povedal, že po prvý raz od čias studenej vojny hrozí svetu nebezpečenstvo jadrových a raketových útokov.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v piatok počas svojho vystúpenia na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii na mierové riešenie súčasnej krízy týkajúcej sa jadrových a raketových programov Severnej Kórey. Informovala o tom agentúra AP.

Guterres vo svojom príhovore vyzval svetových politikov, aby nepremeškali príležitosť na diplomatické urovnanie severokórejskej krízy. Varoval, že akákoľvek vojenská alternatíva by mala katastrofálne následky.

Generálny tajomník OSN António Guterres na piatkovej konferencii
Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník OSN António Guterres na piatkovej konferencii  (Zdroj: SITA/AP)

Svet podľa Guterresa po prvý raz od skončenia studenej vojny čelí hrozbe vypuknutia jadrového konfliktu. Preto je podľa neho nevyhnutné, aby Spojené štáty a Severná Kórea začali zmysluplné diskusie o zmiernení vzájomných sporov. „Verím, že Spojené štáty sú na to pripravené... Je bezpodmienečne nutné naďalej vyvíjať tlak na Severnú Kóreu a presvedčiť ju, že zasadnúť k rokovaciemu stolu pre ňu životne dôležité,“ povedal Guterres účastníkom konferencie.

Na 54. ročníku medzinárodnej konferencie sa v bavorskej metropole zídu desiatky svetových lídrov, ministrov obrany a diplomatov. Ide o jedno z najvýznamnejších svetových fór v oblasti obrany a bezpečnosti. Ústrednými témami sú tento rok budúca úloha Európskej únie ako svetového hráča a jej vzťahy s Ruskom a USA, ohrozenie medzinárodného liberálneho poriadku, konflikty na Blízkom východe a politický vývoj v oblasti subsaharského Sahelu.

Na mníchovskej konferencii sa zúčastnil aj Peter Gajdoš, minister obrany SR. „Bezpečnostné prostredie sa neustále mení a každý deň prináša nové hrozby, ktoré môžu eskalovať až do ozbrojených konfliktov. Mníchovská bezpečnostná konferencia ponúka priestor na konštruktívne dialógy, ktoré prispievajú k prevencii vzniku potenciálnych, resp. k riešeniu existujúcich krízových situácií. Slovensko je aktívnym prispievateľom k bezpečnosti Európy a stabilizácii viacerých regiónov vo svete, čo z nás aj na tejto konferencii robí stabilného a rešpektovaného partnera nielen v rámci OSN a Európskej únie, ale aj NATO,“ konštatoval v tejto súvislosti Gajdoš.

Viac o téme: OSNMníchovVojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu