Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri americkom nálete v Sýrii zahynuli piati Rusi, oznámilo ruské ministerstvo

Marija Zacharovová
Marija Zacharovová (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že päť Rusov prišlo o život pri americkom nálete v Sýrii. Ide o prvé oficiálne priznanie ruských obetí pri útoku, ktorý môže vniesť ešte väčšie napätie do rusko-amerických vzťahov, informuje agentúra AP.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová na štvrtkovom brífingu novinárom povedala, že piati ruskí občania boli zabití pri nálete USA vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur. Dodala, že nešlo o armádnych príslušníkov.

Zrážky v Dajr az-Zaure zo 7. februára sú prvým prípadom, keď ruskí bojovníci v Sýrii zahynuli pri americkom útoku, podľa predstaviteľov americkej armády zameranom na jednotky podporované sýrskou vládou. Moskva a Washington sa takémuto obávanému konfliktu v blízkovýchodnej krajine dlho snažili zabrániť, píše AP.

Do štvrtkového potvrdenia z Moskvy ruskí i americkí predstavitelia uvádzali, že nemajú informácie o ruských stratách pri bojoch v Dajr az-Zaure, ktoré nastali, keď provládne sýrske jednotky napadli pozície Spojenými štátmi podporovaných sýrskych kurdských bojovníkov. Nasledoval mohutný americký protiútok.

Viac o téme: RusiSýriaNálet USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu