Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odtajnenie v Británii! Známy politik bol v kontakte s československou ŠtB, dôkazy z archívu

Jeremy Corbyn Zobraziť galériu (5)
Jeremy Corbyn (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Terajší predseda britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn sa na konci 80. rokov najmenej trikrát stretol s príslušníkom československej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). S odkazom na zväzky tajnej polície, ktoré údajne dostal z archívu v Prahe, o tom informoval pravicový bulvárny denník The Sun. Hovorca labouristov potvrdil, že sa súčasný líder parlamentnej opozície Corbyn v 80. rokoch niekoľkokrát stretol s čs. diplomatom, podľa hovorcu ale netušil, že ide o agenta ŠtB.

Sprisahanie v ČSR: Takto si komunisti pripravili pôdu, o zinscenovanie sa postarala ŠtB

Podľa bulvárneho denníka The Sun, ktorý článok s titulkom "Corbyn a špión komunistov" zverejnil dnes dokonca na titulnej stránke svojho tlačeného vydania, sa vtedajší labouristický poslanec Corbyn stretol s agentom československej tajnej služby najmenej trikrát. K dvom stretnutiam údajne došlo priamo na pôde britského parlamentu.

Prvá schôdzka sa odohrala v roku 1986. Zástupca československej tajnej polície, ktorým bol podľa The Sun "plukovník Jan Dymič", vo zväzku uvádza, že Corbyn "prejavil záujem o ďalšie stretnutie". V správe je správanie ľavicového poslanca popísané ako "zdržanlivé a zdvorilé, príležitostne výbušné (keď hovorí na obranu ľudských práv)". Dokument spomína napríklad aj to, že "vlastní psa a ryby". Corbynovi je vo zväzku pridelené krycie meno COB.

Článok vyšiel aj v internetovej verzii.
Zobraziť galériu (5)
Článok vyšiel aj v internetovej verzii.  (Zdroj: thesun.co.uk)

Zväzok podľa bulváru The Sun britského politika opisuje ako muža, ktorý má negatívny vzťah "k Spojeným štátom aj súčasnej politike konzervatívnej vlády", ktorú v tom čase viedla Margaret Thatcherová. Jeho postoj k východnému bloku je podľa pravicového denníka vo zväzkoch ŠtB označovaný za "pozitívny" a hovorí sa aj o jeho údajnej podpore "sovietskej mierovej iniciatívy".

Odtajnenie v Británii! Známy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Poslanca Corbyna československá tajná služba údajne vyhľadala, pretože sa domnievala, že má dobré informácie o "osobách, ktoré sú v kontakte s protikomunistickými službami".

K druhej schôdzke príslušníka ŠtB a Corbyna údajne došlo v roku 1987 v poslancovom volebnom obvode a zúčastnil sa jej podľa The Sun aj nemenovaný člen Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (KSČ). Na jednom z ďalších stretnutí údajne Corbyn s československým diplomatom hovoril o možnom zvýšení bezpečnostných opatrení v súvislosti s vyšetrovaním východonemeckého agenta britskou tajnou službou MI5. Po stretnutí z októbra 1987 záznamy v Corbynovom zväzku končia.

V úryvku zo zápisu o októbrovej schôdzke, ktorý The Sun zverejnil, sa okrem iného slovensky píše, že poznatky zo stretnutia "s cieľom upevnenia vzájomného poznania a prehĺbenie dôvery... nebolo možné zužitkovať do info, (lebo) boli iba všeobecného charakteru".

Odtajnenie v Británii! Známy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hovorca Labouristickej strany na otázku britského denníka potvrdil, že sa Corbyn v 80. rokoch stretol s československým diplomatom, ale tušil, že hovorí s agentom ŠtB. "Tvrdenie, že bol (Corbyn) agentom či informátorom akejkoľvek tajnej služby, je úplne nepravdivé a ide o smiešne ohováranie," uviedol. Podľa neho sa terajší predseda labouristov rovnako ako ostatní vtedajší poslanci bežne stretával so zahraničnými diplomatmi.

Hovorca najsilnejšej opozičnej strany tiež odmietol, že by Corbyn údajnému diplomatovi z Československa alebo akémukoľvek inému pracovníkovi cudzej ambasády "poskytol akékoľvek dôverné informácie". "Počas studenej vojny pracovníci tajných služieb, ako je známe, tvrdili nadriadeným, že regrutovali ľudí, s ktorými sa ťažko stretli," upozornil hovorca labouristov.

Odtajnenie v Británii! Známy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ľavicový denník The Guardian upozornil, že titulná stránka dnešného vydania The Sun je ďalším zo série obvinení, ktorý tento bulvár urobil na adresu Jeremyho Corbyna od doby, kedy sa stal predsedom labouristov. Ich frekvencia sa zvýšila počas minuloročnej kampane pred parlamentnými voľbami, poznamenal The Guardian.

Archív: Corbyn zrejme nevedel, s kým sa stretáva

Podľa Svetlany Ptáčníkovej, riaditeľky Archívu bezpečnostných zložiek, ktorý má materiály o Corbynovi k dispozícii, z dokumentov "nijako nevyplávajú, že by vedel, že sa stýka s rozviedčíkom".

Corbyn sa s rozviedčíkom vedeným pod menom Jan Dymič síce zišiel, považoval ho ale za diplomata. Ptáčníková povedala, že označenie "špión komunistov", ktoré denník použil, rozhodne nezodpovedá skutočnosti. "Pán Corbyn nebol vedený ako spolupracovník a ani to z materiálov nijako nevyplýva," uviedla.

Archivári, ktorí dokumenty k tejto záležitosti teraz študujú, našli podľa nej naopak indície, ktoré naznačujú, že si Štátna bezpečnosť dávala dobrý pozor na to, aby Corbyn neodhalil, s kým sa stretáva. V materiáloch je totiž uvedená zmienka, že rozviedčík má dbať, aby výdavky neboli príliš vysoké a nevzbudili podozrenie.

Meno Jan Dymič, pod ktorým rozviedčík vystupoval, je falošné, v skutočnosti sa dotyčný rozviedčík volal inak. Podľa Ptáčníkovej to bolo obvyklé, rozviedčíci oficiálne pracovali na zastupiteľských úradoch v zahraničí. Tento bol tajomníkom veľvyslanectva a s Corbynom sa stretával zrejme z tejto funkcie.

Viac o téme: ŠtBČeskoslovenskoJeremy Corbyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu