Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Teror na strednej škole: Nikolas (19) pálil do študentov, najmenej 17 mŕtvych

Záchranári nakladajú do sanitky zranenú osobu na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida Zobraziť galériu (4)
Záchranári nakladajú do sanitky zranenú osobu na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida (Zdroj: TASR/AP)

PARKLAND - Strednou školou na Floride včera otriasla brutálna streľba, vyžiadala si najmenej 17 mŕtvych. Páchateľom bol bývalý študent vylúčený pre bližšie nešpecifikovaný disciplinárny delikt. Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN s odvolaním sa na vyjadrenie okresného šerifa Scotta Israela.

Podľa šerifových slov bol páchateľom 19-ročný Nikolas (Nicolas/Nikolaus) Cruz, vyzbrojený minimálne jednou poloautomatickou puškou AR-15 a viacerými zásobníkmi, uviedla agentúra AP.

Dvanásť obetí zahynulo priamo vo vnútri školskej budovy. Dve mŕtve telá sa našli pred školou a ďalšie na neďalekej ulici. Dve ďalšie osoby neskôr zomreli na následky zranení.  V miestnych nemocniciach podľa šerifa hospitalizovali 14 ľudí.

Na snímke  študentky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Vyšetrovatelia zatiaľ len postupne začínajú zisťovať, čo sa na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida vlastne stalo. 

Rodičia sa držia okolo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Študenti a zamestnanci školy v panike vybiehali z budovy, v ktorej zasahovali príslušníci špeciálnej jednotky. Páchateľa podľa šerifa zadržali neďaleko školského areálu, pri zatýkaní nekládol odpor. Do Parklandu dorazili už aj vyšetrovatelia FBI. 

Na snímke evakuácia študentov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

V Bielom dome zrušili v spojitosti so streľbou každodenný tlačový brífing. Prezident Donald Trump sa okamžite telefonicky spojil s floridským guvernérom Rickom Scottom a ponúkol mu pomoc zo strany federálnych úradov. Prezident tiež na Twitteri vyjadril svoju sústrasť s obeťami. 

Strelec z floridskej školy zverejňoval znepokojujúce príspevky na internete

Páchateľ stredajšej streľby na floridskej škole, ktorá si vyžiadala najmenej 17 mŕtvych, zverejňoval veľmi "znepokojujúce" príspevky na internetových sociálnych sieťach. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenia miestnych predstaviteľov a páchateľových bývalých spolužiakov. 

Podľa jedného zo študentov, ktorý utiekol pred smrtiacou streľbou, 19-ročný Nikolas Cruz zverejnil na sieti Instagram fotografiu, na ktorej pózoval so strelnou zbraňou. Podľa neho išlo ináč o plachého mladíka. Iný spolužiak tvrdil, že Cruz na Instagrame zdieľal príspevok o zabíjaní zvierat a že si v záhrade svojho domu nacvičoval streľbu zo vzduchovky. 

Úrady uviedli len to, že skúmajú mimoriadne znepokojujúce príspevky, ktoré zadržaný strelec ešte pred útokom zverejnil na internete, avšak neuviedli bližšie podrobnosti. 

Floridské mesto Parkland prežíva po streľbe v škole hlboký žiaľ

"Náš obvod prežíva nesmierny smútok a žiaľ," uviedol Robert Runcie, hlavný inšpektor školského obvodu v meste Parkland, ktoré sa nachádza približne hodinu jazdy autom na sever od Miami. "Je to pre nás príšerný deň," dodal.

Viac o téme: StreľbaŠtudentNikolas CruzStredná škola Marjory Stonemanovej Douglasovej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu