Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Jasnovidec (†33) videl znamenie svojej smrti: Nezvratný osud, zubatá ho dostala

Iľja Stavski zomrel v deň svojich narodenín. Zobraziť galériu (5)
Iľja Stavski zomrel v deň svojich narodenín. (Zdroj: SITA/AP, FB)

MOSKVA - Iľja Stavski sa v roku 2013 rozhodol na istý čas opustiť svoje zamestnanie energetického inžiniera, pretože v sebe objavil jasnovidecké schopnosti. Študoval mágiu, ezoteriku a neskôr bol taký známy, že mu uralská televízia ETV poskytla priestor na svoju vlastnú reláciu, v ktorej sa venoval nadprirodzeným veciam. Deň pred svojimi 33. narodeninami sa rozhodol pozrieť do vešteckej gule, a to, čo v nej uvidel, ho veľmi vystrašilo. Aj keď svoju oslavu radšej zrušil, osud ho dobehol. Zahynul pri nedeľňajšom leteckom nešťastí neďaleko Moskvy spolu s ďalšími 70-timi osobami.

VIDEO desivého pádu lietadla pri Moskve: Kamera zachytila sekundy hrôzy, smrť 71 ľudí

Iľja Stavski trávil svoje posledné dni s priateľmi a snúbenicou Nataliou v Moskve. Tam sa chystal osláviť aj svoje narodeniny, no keď nazrel do sklenej gule, všetko sa zrazu zmenilo. V temnej vidine zbadal podľa denníka Komsomolskaya Pravda davy policajtov v teréne. Vystrašený mladík sa rozhodol zrušiť plánovú párty, pretože to podľa neho bolo varovanie. Potom radšej zostal v priateľkinom byte, odkiaľ nevyšiel ani na ulicu.

Na druhý deň však musel neodkladne kvôli práci podstúpiť cestu domov do Orska. Lietadlo so šesťčlennou posádkou a 65 pasažiermi sa však zrútilo už pár minút po štarte z moskovského letiska Domodedovo. Nikto neprežil. Keď sa o tragédii dozvedela Stavskeho snúbenica Natalia, okamžite sa išla pozrieť na miesto katastrofy. To, čo zbadala, bolo presne ako z priateľovej vízie. "Naozaj tam bolo plno policajtov," uviedla dievčina, ktorá sama pracuje ako letuška.

Natalia s Iľjom plánovali, že sa vezmú a založia si rodinu. Iľjova kamarátka, ktorá taktiež disponovala vešteckými schopnosťami, im však už vraj v minulosti povedala, že im to nevyjde. "Nakázal jej: "Pozri sa, aký nás čaká s Nataliou osud." Odpovedala: "Nebudete spolu"," prezradila Natalia.

Príčina pádu

Pád lietadla An-148 pri Moskve so 71 obeťami na životoch pravdepodobne zavinila chyba pilotov, ktorí zabudli zapnúť vykurovanie pre odmrazovanie snímačov meracích rýchlosť lietadla. Chybné údaje o rýchlosti potom viedli k pádu stroja. Podľa agentúry AP sa to uvádza v predbežnom závere, ku ktorému na základe informácií z čiernej skrinky a analýzy podobných havárií dospel Medzištátny letecký výbor (MAK). Ten v postsovietskych štátoch vyšetruje letecké katastrofy.

Na mieste havárie našli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/English Russia)

"Predbežná analýza zaznamenaných údajov, rovnako ako analýza analogických prípadov z minulosti umožňuje predpokladať, že faktorom, ktorý viedol k vývoju mimoriadnej letovej situácie, sa mohli stať nepresné údaje o rýchlosti letu zobrazené na prístrojoch v pilotnej kabíne," uviedol MAK. Tieto chybné údaje podľa neho súviseli so zamrznutím snímačov, pretože systém ich vyhrievania bol vypnutý.

Jasnovidec (†33) videl znamenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Doterajšie závery naznačujú, že piloti pred štartom nezapli systém vykurovania snímačov. Po vzlete prepli riadenie stroja na autopilota, ale riadenie prevzali späť, keď videli rozdielne údaje o rýchlosti; podľa údajov z jedného snímača rýchlosť stúpala, podľa druhého klesala, takže posádka stratila prehľad o situácii.

Jasnovidec (†33) videl znamenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Čierne skrinky sú neporušené

Lietadlo An-148 Saratovských aerolínií sa zrútilo v nedeľu 11. februára šesť minút po štarte z moskovského letiska Domodedovo. Záznam z dvoch čiernych skriniek začali skúmať ruskí experti v utorok. Všetky dáta uložené v čiernych skrinkách sa zachovali a je možné ich dešifrovať, uviedla s odvolaním sa na výbor MAK agentúra Interfax.

Lietadlo An-148 bolo vo svojej dobe označované za príklad ukrajinsko-ruskej priemyselnej spolupráce, po anexii Krymu a vzbure proruských separatistov na Donbase sa ale výrobná kooperácia skončila.

Viac o téme: PádLietadloSmrťJasnovidecIľja Stawski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu