Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA vyzvali Rusko na dodržiavanie zmluvy, oni sa vyjadrili k voľbám

Kay Bailey-Hutchison
Kay Bailey-Hutchison (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Spojené štáty vyzvali v utorok Rusko, aby dokázalo, že dodržiava Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z roku 1987, napísala v utorok agentúra AP. Rusko trvá na tom, že INF dodržiava, avšak Severoatlantická aliancia sa obáva, že vďaka vývoju systému rakiet s plochou dráhou letu 9M729 odpaľovaných zo zeme bude môcť Moskva bez varovania alebo takmer bez varovania zaútočiť v Európe jadrovými zbraňami.

Americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová-Hutchisonová v utorok povedala, že ak "Rusko nebude zmluvu dodržiavať, bude musieť niesť následky toho, že nijaká zmluva nebude". Baileyová-Hutchisonová tiež varovala, že existuje "časový rámec", po ktorom už Spojené štáty "nebudú môcť Rusku dovoliť, aby disponovalo prostriedkami, o ktorých sme sa dohodli, že ich nikto nebude vlastniť", bez toho, aby existovala možnosť brániť sa proti nim. Zmluvu INF podpísali 8. decembra 1987 sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan. 

Rusko pokladá zasahovanie do prezidentských volieb v USA za úspech

Rusko pokladá svoje zasahovanie do prezidentských volieb v USA za úspech. Voľby do Senátu a Snemovne reprezentantov, ktoré sa uskutočnia tento rok, chápe ako príležitosť na ďalší podobný útok. Podľa agentúry DPA to v utorok povedal riaditeľ amerických spravodajských služieb (DNI) Daniel Coats. 

Coats pred členmi senátneho výboru pre kontrolu tajných služieb uviedol, že "niet pochýb o tom", že Rusko vníma svoje úsilie o zasahovanie do (prezidentských) volieb v roku 2016 ako "úspech". Moskva "chápe voľby do Kongresu v roku 2018" ako svoju ďalšiu príležitosť "pokúsiť sa rozšíriť sociálne a politické trhliny", v USA, na čo využije propagandu a internetové sociálne siete, dodal Coats.

Americké tajné služby dospeli k záveru, že Moskva sa pokúsila ovplyvniť hlasovanie v amerických prezidentských voľbách prostredníctvom šírenia propagandy na sociálnych sieťach a vlámaním sa do e-mailovej schránky Demokratickej strany, ktorej prezidentská kandidátka Hillary Clintonová napokon súboj o Biely dom prehrala. Moskva všetky takéto obvinenia popiera.

Viac o téme: Kay Baileyová-Hutchisonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu